frits bosch column

Frits Bosch: 'Mariëlle Tweebeeke, word wakker!'

Opiniejun 03 2022, 12:23
De sterverslaggever van Nieuwsuur Mariëlle Tweebeeke heeft zich ontpopt als oorlogsverslaggever. Ze is met gevaar voor eigen leven, met helm op en kogelvrijvest aan, naar Kiev getogen om met president Volodomir Zelenski een interview te hebben. Deze voormalige cabaretier heeft een geschat vermogen tussen 100 miljoen en 1,2 miljard euro, vergaard uit offshore speculaties.
Tijdens het gesprek vroeg ze hem wat hij dacht te doen aan de corruptie van het land. Volgens de Transparency International’s Corruption Perception Index is het land op Rusland na het meest corrupt van Europa. Zelenski reageerde geïrriteerd en vroeg haar of “ze hier woont”, waarop ze het eerlijke antwoord gaf “nee”. Ze wees hem op “officiële rapporten” die toch echt wezen naar corruptie, waarop hij zei dat er ook officiële rapporten zijn die op nazi’s wijzen in Oekraïne en dat is ook onzin vond hij. Tweebeeke zegt in Op1 dat ze zijn reactie “opmerkelijk” vindt en ze vroeg zich af of “hij wel wist van de corruptie in het land” (lachwekkend!).
Wat leren we hiervan? Twee dingen goed begrijpen. Tweebeeke is volkomen naïef en onwetend over Oekraïne afgereisd. Ze dacht dat ze met Zelenski een eerlijk en open gesprek zou kunnen hebben. Nee, lieve schat, dat kan niet. Zelenski wil Oekraïne graag bij de EU hebben. Hij wil Oekraïne graag “westers” laten zijn. Hij wil graag dat het land beschermd wordt door het westen tegen Rusland. Hij wil wellicht geld van de EU krijgen en wat vrij verkeer van arbeid. Maar voor de rest: BASTA! Europese waarden waar columniste van het radicaal linkse NRC Handelsblad Caroline de Gruyter graag mee zwaait, maar nog nooit heeft kunnen uitleggen wat die zijn omdat ze niet bestaan, dat wil Zelenski nooit van z’n leven.
Caroline Gruyter is even naïef als Mariëlle Tweebeeke en mogelijk heeft Tweebeeke zich door De Gruyter laten inspireren. Niet doen. Onze radicaal linkse en slinkse Frans Timmermans, vice voorzitter van de Europese Commissie, is zo mogelijk nòg naïever met z’n voortdurende gedram tegen Polen over de rechtsstaat aldaar.
Schei daarmee uit! Het leidt enkel tot ruzie en tweespalt en het verandert nooit. Hetzelfde geldt voor Hongarije en al die andere Oost Europese landen die willen toetreden tot de EU. Ze willen graag “bij het westen horen”. Ze hebben helemaal niets met ‘Brussel’. Ze hebben nog veel minder met Europese waarden. Bij Europa horen, weg van Rusland, maar daarna BASTA!
Nummer twee is dat met het laten toetreden tot de Europese Unie van Oekraïne en de landen die ik in een voorgaand DDS artikel als de Hulpbehoevende Acht heb bestempeld, zet de Europese Unie een uitstekende stap in de richting van de voormalige Sovjet Unie. Het valt vanzelf uit elkaar. Je kunt er op wachten! 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten