frits

-Frits Bosch- Met Timmermans heeft links geen toekomst

Opiniemrt 22 , 18:00
De teerling is geworpen: rechts heeft gigantisch gewonnen, links heeft gigantisch verloren, en dit al zo lang en voor de zoveelste keer tijdens verkiezingen. PvdA/GL heeft een belangrijke beslissing genomen door samen te smelten (dank aan Job Cohen) en Frans Timmermans de nieuwe voorman te maken. Hij zou premier worden. Dat is niet gelukt. Maar gaat Timmermans links opnieuw in het centrum van de macht te plaatsen? Gaat hij links weer op het pluche helpen? Laat ik het u vast verklappen: het antwoord is Neen! Met Frans Timmermans heeft links geen toekomst.
Waarom is het dat Timmermans links definitief buitenspel zet? Alle ingrediënten zijn daartoe aanwezig. De onderwerpen die tijdens de verkiezingen aan de orde waren: 1. Immigratie, 2. Woningbouw, 3. Wonen als slachtoffer van immigratie 4. Bestaanszekerheid 5. Stikstof, 6. Climate change 7. Identiteitspolitiek. De onderwerpen 1 tot en met 5 waren de focus van rechts, als zijnde van extreem belang voor lagere en middengroepen.
De onderwerpen 5 tot en met 7 waren de focus van links en sprak vooral hogere klassen aan, maar de lagere en middenklassen totaal niet, zelfs als contrair aan hun belang. Links zat dus geheel fout qua focus op de onderwerpen: Links scoort bij de elite, het establishment, de mensen die ‘intellectueel’ zijn, dus die weten hoe de wereld in elkaar zit of in elkaar behoort te zitten vanuit de bekende morele superioriteit en morele exhibitionisme.
Het onderzoek van I&O en UU onder kiezers maakt onderscheid in drie klassen, te weten lagere klassen, midden klassen en hogere klassen. Het blijkt dat links in alle drie de klassen slecht heeft gescored, maar het minst slecht in de hogere klasse en zeer slecht in lagere en middenklassen. Links scoort dus over de volle breedte slecht maar het slechtst waar links het beste dient te scoren, de lagere klassen. De lagere en middenklassen zijn het grootste en de hogere klasse het kleinst. De conclusie is dat links twee werf slecht zit: zowel qua onderwerpen als qua klassen. Vandaar dat ik recent heb geconcludeerd dat links zich in de hoek heeft geschilderd.
Maar nu komt de klap op de vuurpijl. Links heeft Frans Timmermans als voorman gekozen. Was dat slim? Nee dat was oliedom! Frans Timmermans heeft bij de EC een historie als immigratie paus. Hij heeft de grenzen wagenwijd opengezet samen met wijlen Wolfgang Schäuble en Timmermans heeft dit in de EC gelardeerd met agressieve praatjes dat Europa compleet divers moet worden, zo niet, dan zal Europa ophouden te bestaan. Toen hij geen EC baas werd, is hij EC klimaatpaus geworden en heeft navenante agressieve woorden gebruikt als toen hij immigratie paus was. En laat nu juist immigratie en climate change de onderwerpen waarvan kiezers compleet over hun nek gaan, contrair aan hun belang.
Dit is Frans Timmermans en hij kan niet anders. We maken het mee in de TK waar hij een compleet verkeerde lijn hanteert. Hij verft links steeds verder in de hoek. Het frappante is dat de mensen op links het niet lijken te vatten. “We moeten het beter uitleggen” en “We moeten beter luisteren”. Het is hallucinant. Links is niet langer een voorhoede richting maar voert een achterhoede gevecht, steeds marginaler. Mijn suggestie is nieuwe verkiezingen. Haal de buit maar compleet binnen. Want met Frans Timmermans heeft links geen enkele toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten