shutterstock 2149144425

-Frits Bosch- Oekraïne in de EU. Is dat een goede zaak?

Opiniedec 28 2023, 11:30
Oekraïne in de EU lijkt onverstandig was de slotsom van mijn artikel ‘Bommen op Rotterdam?’. Het laat ons immers automatisch deel uitmaken van de huidige oorlog conform Artikel 42 van het Verdrag van Lissabon. De EU is in dit aspect bloedlink want het kan de gehele EU in een oorlog doen storten. Dit is voor mij een reden voor Nexit. Maar er speelt nog wat, specifiek voor Oekraïne.
Oekraïne saboteerde Nordstream
Oekraïne in de EU lijkt krankzinnig. En dan refereer ik nu niet alleen naar artikel 42, de corruptie van het land, de financiële puinhoop, de rechtsstaat etc. Nee, dan bedoel ik dat Oekraïne de Nordstream pijpleiding kapot heeft gemaakt. De VS (CIA) waarschuwde Oekraïne - na bericht van onze MIVD - de pijplijn niet kapot te maken. Ik verwijs hierover naar het NOS artikel ‘VS waarschuwde Nordstream niet te saboteren na alarm van MIVD’, NOS artikel van 13.6.23. Oekraïne zou dat toch gedaan hebben volgens onze MIVD. Dit blijkt uit het onderzoek van NOS, ARD en Die Zeit. Het motief was om de EU afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen en Rusland te beschadigen. De EU laat deze kwestie verder rusten: “ik vermoed dat de uitkomst van het onderzoek een ongemakkelijke waarheid bevat.” Kennen Rutte en Ollongren deze ongemakkelijke waarheid? Uiteraard. Was de strijd tegen Rusland belangrijker dan de ongemakkelijke waarheid onder ogen te zien dat Oekraïne ons zwaar benadeeld heeft? Hoe kun je Oekraïne EU lidstaat maken terwijl ze een evident onderdeel van onze energievoorziening kapot maken?!
Oekraïne mag niet bij EU
De wijze waarop Oekraïne groen licht kreeg was zot. Victor Orban liep voor de stemming (met opzet) de zaal uit zodat de 26 lidstaten zijn veto konden omzeilen. Waarom Orban dat deed is onduidelijk, of was het om de 20 miljard voor Hongarije los te peuteren?Natuurlijk ging dit buiten Europese burgers om. Hush hush zoals we gewend zijn in de EU. Wij hadden tegen het Associatieverdrag verdrag gestemd, weet u nog wel? Oekraïne kan in alle opzichten niet bij de EU komen: 1. Het land heeft ons benadeeld, 2. Via artikel 42 van het Lissabon verdrag brengt het ons direct in conflict met Rusland, 3. Het profiel van het land spoort niet met de EU normen en waarden.
Swing naar rechts
In juni 2024 worden Europese Verkiezingen gehouden. Het is te hopen dat burgers begrijpen welke immense belangen aan de orde zijn in Europa en dat zij daar direct bij betrokken zijn. Europa tendeert naar rechts. Links blaast de aftocht. De twintigste eeuw was van links. Deze eeuw wordt van rechts. De twintigste eeuw was de eeuw van collectivisme, utopisme, globalisering, Karl Marx, Keynes, Frankfurter Schule, communisme, fascisme, progressief waarden, grote overheid. Deze eeuw wordt de eeuw van Friedman, Hayek, traditionele waarden, patriottisme, bescheiden overheid. Het kan dus naar rechts gaan kantelen. Want ook in Europees verband zal de burger zich de vraag stellen: wie dient mijn belangen het best, links of rechts? Rechts! Ik ben van mening dat we met deze EU op de verkeerde weg zijn. De EEG was prima, de EU niet. Tijdens onze verkiezingen is de EU niet aan de orde gekomen. Het is de hoogste tijd dat de discussie losbarst.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten