vlag eu

Mr. euro is niet meer, Jacques Delors (98) overleden

EUdec 28 2023, 11:00
Jacques Delors, de man die als architect van de Europese Unie te boek stond, heeft op 98-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Zijn dochter kondigde zijn overlijden aan in de Franse media bericht de NOS. Deze socialist, gedreven door zijn visie van een verenigd Europa, was de sleutelfiguur achter de Europese markt, met als kroonjuweel de euro.
Delors, een Franse socialist in hart en nieren, zat aan het roer van de Europese Commissie van 1985 tot 1995. Hij was de geestelijke vader van het 'Europa 1992'-project en de Europese Akte. Zijn handtekening is te vinden onder ontelbare Europese regels en normen die ervoor zorgden dat producten vrijelijk over grenzen heen konden worden verhandeld. Deze man doorbrak wat men 'eurosclerose' noemde – een lange periode van stagnatie in de Europese integratie.
Maar laten we niet vergeten, Delors was ook de man achter de Economische en Monetaire Unie, de voorbode van de euro. Ja, dezelfde euro die nu een bron van eindeloze discussie en verdeeldheid is. De man had federale ambities, hij droomde van een Europa dat steeds meer op een superstaat zou lijken.
De reactie van JA21 Europarlementariër Michel Hoogeveen op X spreekt boekdelen: ''De federale fantasieën van Delors leven voort in de hoofden van fanatiekelingen. Zij willen de verdragen openbreken, het vetorecht afschaffen en gemeenschappelijke EU-schuld invoeren. Toen stak Thatcher er een stokje voor. Nu is het aan ons. #NoNoNo''. Een helder signaal tegen de voortdurende drang naar meer Europese integratie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De erfenis van Delors is complex. Aan de ene kant bracht hij ons de interne markt, die handel en economische groei heeft gestimuleerd. Aan de andere kant zadelt hij ons op met de euro en federale ambities die Europa blijven verdelen. Zijn visie op een verenigd Europa blijft voer voor debat en controverse. Eén ding staat vast: Jacques Delors heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de Europese geschiedenis. Er is echt een grote Eurofiel heengegaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten