frits bosch column

-Frits Bosch- Orban wijst ons de weg. Luisteren en leren!

Opiniesep 02 2023, 9:00
De Amerikaanse verslaggever Tucker Carlson heeft een interessant interview gedaan met de Hongaarse premier Victor Orban. Wat kunnen we ervan leren?
Ik vat de punten van Orban als volgt samen. De kracht van Hongarije is dat Hongaarse burgers patriottisch zijn. Ze zijn trots op hun land, de cultuur en de natuur. Hongaren hebben de focus op gezin, natiestaat, christelijk en eenheid. Je mag van elkaar van mening verschillen maar het gaat uiteindelijk om het belang van het collectief, het land en niet om het ego zoals in andere westerse landen. In die landen heerst bij intellectuelen de ideologie en dat betekent uitsluiting van diegenen die een andere mening hebben. Bij ons draait het om eenheid.
Hongarije heeft een lange en treurige historie met Rusland, “we zijn geen hielenlikkers”. Het is ondenkbaar dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne verliest. Rusland heeft veel meer manschappen en materieel. De VS is beslissende factor voor oorlog of vrede aldaar: ga voor vrede! Donald Trump is van essentieel belang voor vrede. Hij moet terugkomen! NATO is gevaarlijk bezig om Oekraïne NATO lid te maken: onacceptabel voor Rusland. Het Westen heeft vrijheid hoog in het vaandel; Rusland heeft ‘het land bijeenhouden’ hoog in het vaandel. Rusland is daarom een militaristisch land. Het Westen begrijpt helemaal niets van Rusland; Hongarije begrijpt Rusland wel gezien de lange bloedige historie met dat land. De VS is verkeerd bezig om een vorige president via het juridische systeem uit te schakelen. Dat is niet de weg om politiek te bedrijven. Trump moet terugkomen, zijn buitenland politiek was uitstekend. “Het Westen heeft kritiek op mij, dat mag, nobody is perfect.”
Wat opvalt in dit interview is dat er geen enkel aanknopingspunt is met de benadering van het Westen, in casu van Nederland. Werkelijk alles wat ons beleid behelst en doet staat haaks op wat Orban voorstaat. Wat vaststaat is dat de tweespalt in vele westerse landen veel groter is dan in Hongarije. Bovendien is het westerse beleid ten aanzien van Oekraïne levensgevaarlijk. Het lijkt me verstandig voor westerse leiders om goede nota te nemen van wat Orban zegt en voorstaat. Hongarije zou mogelijk een bemiddelende rol kunnen spelen naar vrede?
Tenslotte dit. Orban stelt dat je geen politiek moet bedrijven via justitie, zoals nu in de VS. Het werkt ondermijnend. Het is verderfelijk en tweespalt vergrotend. Het doet mij denken aan de steeds grotere rol van juristen binnen ons politieke systeem. Prof Paul Cliteur verklaart in mijn boek Kafkaistan (nu op Webwinkel van Boekscout.nl en 15/9 bij Bol.com) dat het proces tegen Geert Wilders klassenjustitie betrof. Zou hetzelfde ellenlange proces hebben plaatsgevonden als Wilders fractievoorzitter was van D66? Welnee. Zie ook de processen tegen bedrijven in het kader van klimaat. Dikastocratie. Juristen vormen een steeds belangrijker onderdeel van Deepstate, op weg naar Kafkaistan. Het Kartel is veel groter dan enkel de politiek.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten