frits bosch column

- Frits Bosch - Particulieren scholen enorm in opkomst. Eigen belang eerst!

Opiniejun 08 2023, 16:00
Goed burgerschap veronderstelt dat er een balans gevonden wordt tussen eigen belang en algemeen belang. Wat het eigen belang is zal de burger duidelijk zijn over het algemeen. Maar wat het dienen van het algemeen belang inhoudt zal minder duidelijk zijn. Voor wijlen president John F. Kennedy was dat duidelijk, namelijk het landsbelang dienen en dat heeft hij zijn Amerikaanse medeburgers voorgehouden in zijn bekende quote. Voor Nederlandse burgers lijkt dit niet minder relevant. Immers daarvoor betalen zij belastinggeld en zij mogen verwachten en erop vertrouwen dat dit op een zindelijke manier wordt besteed in het kader van het landsbelang.
Het landsbelang ligt in het verlengde van hun eigen belang. Mijn veronderstelling is dat het bestaande onbehagen bij burgers hierin bestaat dat zij menen dat hun belastinggeld verkeerd gealloceerd wordt, namelijk onvoldoende aan het landsbelang. Politici zullen ongetwijfeld zeggen dat het in het algemeen belang is dat bijvoorbeeld geld naar de EU gaat en dat soevereiniteit wordt overgedragen aan de EU. Uit het onbehagen mag blijken dat de meerderheid van burgers het daar niet mee eens zijn. Idem geldt voor immigratiebeleid. Indien het duidelijk is dat er zich een breed gevoeld onbehagen heeft postgevat, dan is het aan de regering om te onderzoeken waaruit dat onvrede bestaat en na te gaan of daaraan tegemoet gekomen kan worden. Zo niet, dan is het wenselijk om verkiezingen uit te schrijven om de bestaande kloof tussen burgers en politiek te kunnen dichten. Indien dat niet gebeurt dan woekert de onvrede voort en kan het kwalijke proporties aannemen.
Een frappant voorbeeld van het volgen van eigen belang is dat particuliere scholen enorm in opkomst zijn. In 2015 waren het 39 en in 2020 67 en nu nog meer. Ouders betalen grif 12.000 tot 21.000 euro per jaar om hun kinderen de juiste hoeveelheid aandacht te laten krijgen, zonder verwatering door buitenlandse kinderen die een gigantische achterstand hebben. Zou ook de criminaliteit en de messen ook een oorzaak kunnen zijn? Lijkt mij wel.De beste onderwijzers gaan naar de particuliere scholen, logisch.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Schandelijk dat ouders die het niet kunnen betalen zo achtergesteld worden. We krijgen steeds meer gesegregeerd onderwijs, wit en donker/zandkleurig. Onze burgemeester van Amsterdam Femke Halsema haalde haar kinderen van een gemengde school, parafraserend: “ik wil niet dat mijn kinderen onderdeel zijn van een experiment.” Het is allang geen experimenten meer. Het is sindsdien enkel mega veel slechter geworden. Met veel dank aan Mark Rutte. Hij heeft werkelijk helemaal NIETS goed gedaan, behalve grijnzen. Wat is hij een kwelling voor ons land. De samenleving segregeert en tribaliseert. Ministers Wiersma slaat enkel met deuren, waardeloze gast.
Moraal van dit verhaal: al is het landsbelang nog zo snel, het eigen belang achterhaalt haar wel!
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten