frits bosch column

-Frits Bosch- “Trump is een asshole, we stemmen liever op seniele Biden” zeggen sommige Republikeinen. Hoe kan dit?

Opinieokt 09 2023, 16:00
“Trump is een asshole” zeggen diverse Republikeinen. Zij stemmen liever op Joe Biden dan op Donald Trump. Ze erkennen dat Biden seniel is maar zeggen liever op een seniele Biden te stemmen - zelfs als hij dood is - dan op Trump te stemmen. “Dit land kan niet door hem geleid worden. “Wij wensen geen nieuwe tweestrijd tussen Trump en Biden.”
Waaraan doet dit denken? Wel, ook in ons land zijn velen verontrust over de ontwikkeling van ons land over massa-immigratie, klimaathysterie, de getto’s in de grote steden, de drugs, de liquidaties en de soevereiniteitsoverdracht aan de EU. Het zijn issues waarover Forum voor Democratie en PVV zich al tijdenlang scherp uitspreken. En toch stemmen ze blijkbaar in grote getale voor de VVD, de partij van premier Mark Rutte die verantwoordelijk is voor de huidige verloedering, de partij die telkens verkiezingsbeloften niet nakomt. En uit de polls blijkt dat het nu niet veel anders zal zijn. Je verstand staat er bij stil. Wie is hier nu gek? “Ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom?, naar Van Gaal.
De VVD doet het goed. NSC doet het goed, hoewel we weinig weten wat de plannen zijn van deze partij. BBB doet het goed, terwijl we amper weten wat de plannen zijn van deze partij. Verbijsterend. Hoe komt dat? Dat komt omdat de gemiddelde Nederlander, net als de gemiddelde Amerikaan, gematigd is en blij is met wat hij heeft. En dat is niet gering. Druk je dus gematigd uit, dan breekt het lijntje niet, “don’t rock the boat”. “Ik tel mijn knopen. Jij ben te negatief. Jij moet ook je knopen tellen” adviseerde een arts mij. Belangrijker vind ik het te weten “what the fuck is going on”. Ik wil graag weten wat de oorsprong is van onze verdeeldheid, wat de verschijnselen daarvan zijn, wat de diagnose is en wat een uitweg is uit de huidige malheur in het Westen. Ik heb daarover een gematigd boek geschreven. Hoe kun jij als als intelligent en academisch ontwikkeld mens, je dan zo oppervlakkig opstellen? Ik begrijp dat niet. Ik zou zeggen, ga je schamen voor een dergelijke stupiditeit!
In mijn omgeving ken ik nogal wat mensen die onderkennen dat het niet goed gaat in dit land, maar doodleuk weer VVD stemmen. Ik heb vele Rotaryclubs gesproken (zie mijn boek ‘Onbehagen bij de elite’) die in een andere wereld lijken te leven, de droomwereld van vakanties, tweede huizen, nieuwe SUV’s, pensioen, kleinkinderen en golf. Dream on! Er lijkt eindelijk een kentering te komen. De zaken worden alhier nu dusdanig op scherp gezet dat rechts kansen begint te krijgen. Dat zien we nog sterker in Duitsland.
De AfD behaalt thans de ene verkiezingsoverwinning na de andere, nu in Hessen en Beieren. Het is het gevolg van het feit dat het verdraaid slecht gaat in Duitsland. Daar krijgen wij een forse tik van mee. Duitsers tellen hun knopen en die knopen leiden steeds meer naar rechts. Links heeft aan de stuurknuppel gestaan en heeft de boel in het honderd laten lopen. Links heeft globalisering hoog in het vaandel staan, op weg naar een maakbare samenleving dat niet leidt naar utopia maar naar de ondergang. Poetin en Xi Jinping juichen. “Frits, je bent weer te negatief.” Er lijkt eindelijk sprake van een omwenteling in Europa.
Politiek is het spel om de macht. Tactiek en strategie zijn belangrijk. Goed aanvoelen welke richting het opgaat. Het probleem dat zich hier voordoet is dat er een spanningsveld bestaat tussen wat je als partij oprecht voorstaat en datgene wat verstandig is voor een goed verkiezingsresultaat. In hoeverre kun je tegemoet komen aan kiezers die hun gematigde knopen tellen zonder dat men de eigen denkbeelden en visies geweld aandoet. Hoeveel water wil je in de wijn doen om op het pluche te geraken teneinde dit land eindelijk een andere kant op te duwen.
Het roer moet om! Ik wens politici en de gematigde kiezer veel wijsheid toe!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?”, “Feminisme op de werkvloer” en ''Kafkaistan''.
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten