shutterstock 664286932

Hoe Plato ons kan helpen om de wereld beter te begrijpen

Opiniejan 06 2023, 19:30
In de moderne wereld is het wellicht niet altijd duidelijk waarom het belangrijk zou zijn om Plato te lezen. Toch is het lezen van de filosofie van Plato nog steeds relevant en kan het ons helpen om beter te begrijpen hoe we ons leven en de wereld om ons heen kunnen bekijken.
Plato is één van de bekendste filosofen uit de geschiedenis en zijn ideeën zijn nog steeds actueel en invloedrijk. Hij leefde in de 4e eeuw voor Christus in Griekenland en was leerling van Socrates en leermeester van Aristoteles.
Een van Plato's bekendste ideeën is dat er een verschil bestaat tussen het aardse en het hemelse. Hij geloofde dat er een perfecte wereld bestaat, die we met onze zintuigen niet kunnen waarnemen, maar die we wel kunnen begrijpen met ons verstand. Dit idee heeft geleid tot het begrip van de "ideeën" of "essenties", die volgens Plato de werkelijke realiteit vormen.
Ook was Plato een voorstander van de filosofie van de deugd. Hij geloofde dat het doel van het leven is om te streven naar deugdzaamheid en dat dit kan worden bereikt door te leren en te begrijpen wat deugd is. Volgens Plato is deugd het vermogen om juiste beslissingen te nemen en het goede te doen, wat leidt tot een gelukkig leven.
Er zijn nog veel meer interessante ideeën van Plato die het waard zijn om te lezen en te bestuderen. Zo geloofde hij bijvoorbeeld ook in de reïncarnatie en was hij een criticus van de democratie. Door het lezen van Plato's werken kunnen we ons beter bewust worden van onze eigen overtuigingen en ideeën over verschillende filosofische onderwerpen.
Die ondemocratische houding is ook van belang voor onze tijd - iets om over na te denken. Plato was een anti-democraat omdat hij geloofde dat democratisering leidt tot onrechtvaardigheid en willekeur. In zijn filosofie stond hij voor een ideale vorm van regering waarbij een kleine groep, wijze leiders gekozen door hun kennis en kunde, de macht zouden hebben om de samenleving te leiden. Plato was van mening dat de massa te onwetend en te gemakzuchtig was om zelf verstandige beslissingen te nemen en daarom zou democratisering volgens hem leiden tot chaos en ondergang.
Bovendien kan het lezen van Plato's filosofie ons helpen om beter te begrijpen hoe de filosofie in de loop der tijd is ontwikkeld. Zijn ideeën zijn nog steeds relevant en hebben invloed gehad op veel latere filosofen. Door Plato te lezen, krijgen we een beter begrip van de geschiedenis van de filosofie en kunnen we ook beter begrijpen hoe de filosofie ons kan helpen om de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Er zijn verschillende belangrijke boeken van Plato die het waard zijn om te lezen. Hieronder geef ik een overzicht van enkele van de meest bekende en invloedrijke werken van Plato:
  1. "De Republiek" - Dit boek behandelt onderwerpen als deugd, politiek en opvoeding en stelt de ideeën van Plato over de ideale samenleving voor.
  2. "Symposium" - Dit boek gaat over liefde en vriendschap en bevat ook Plato's beruchte uitspraak "Alle kennis is herinnering".
  3. "De Menon" - In dit boek onderzoekt Plato het begrip "deugd" en hoe we deugd kunnen leren.
  4. "De Staatsman" - Dit boek bevat Plato's ideeën over politiek en hoe een goed leider zou moeten zijn.
  5. "De Timaeus" - In dit boek beschrijft Plato de schepping van de wereld en hoe alles in de wereld verbonden is.
Er zijn nog veel meer boeken van Plato die het waard zijn om te lezen, maar deze vijf boeken geven wel een goed beeld van zijn belangrijkste ideeën en concepten. Het lezen van deze boeken kan ons helpen om beter te begrijpen wat Plato's filosofie behelst en hoe zijn ideeën nog steeds van toepassing zijn op onze moderne wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten