shutterstock 2217248209

Nederlandse partijkartel-politici willen Iraniërs vrijheid geven, maar onderdrukken Nederlanders die anders denken

Buitenlandjan 07 2023, 8:00
Het is verbazingwekkend hoe sommige Nederlandse politici denken dat ze het recht hebben om te oordelen over hoe andere landen zich moeten gedragen als het gaat om vrijheid en mensenrechten. Zo hebben tien fractievoorzitters recentelijk een boos artikel geschreven voor de Volkskrant waarin ze actie eisen tegen Iran. Maar ondertussen schaffen ze ónze grondrechten steeds meer af, en is de rechtsstaat verworden tot een lachertje.
Ze schreven: "De vele duizenden Iraanse vrouwen en mannen, jongeren en ouderen, die met grote moed de straat op gaan en de miljoenen Iraniërs die daarbij achter hen staan, willen vrijheid. Daar hebben ze ook het recht op. Het universele recht op de vrijheid om te geloven en dus ook op de vrijheid om niet te geloven of om van geloof te veranderen."
Het is belangrijk om te verdedigen dat mensen het recht hebben om te geloven wat ze willen en om te doen wat ze willen, zolang ze daarbij de rechten van anderen respecteren. Maar het is ook belangrijk om te benadrukken dat geen enkele overheid het recht heeft om van haar burgers religieus gedrag te eisen dat ze niet willen vertonen, vinden de tien fractievoorzitters.
De fractievoorzitters gaan verder door te zeggen: "Het Iraanse regime treedt universele mensenrechten met voeten en vormt met zijn militaire activiteiten ook een dreiging voor de internationale veiligheid. Daarom moeten we grotere druk uitoefenen op dit regime."
Het is zeker belangrijk om druk uit te oefenen op regimes die mensenrechten schenden en een bedreiging vormen voor de internationale veiligheid. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat het aan de mensen in dat land is om verandering te brengen, niet aan buitenlandse politici die denken dat ze een soort moderne evangelisten of politieke kolonialisten zijn.
Verder roepen de fractievoorzitters op tot het plaatsen van de Revolutionaire Garde van Iran op de lijst van terroristische organisaties, in navolging van de Verenigde Staten. Ze zeggen: "De Tweede Kamer heeft zich daar al over uitgesproken. Nu is het zaak in Europa samen op te trekken. Nederland kan in Europa daartoe de voorstellen doen. We kunnen, zoals we eerder met Russische machthebbers hebben gedaan, overgaan tot sancties voor specifieke personen uit het Iraanse regime en hun naaste familieleden."
Het is onacceptabel dat deze partijen, die zo hard roepen om vrijheid en rechtvaardigheid in Iran, zelf proberen Nederlanders het zwijgen op te leggen door middel van partijverboden en publieke censuur als iemand het niet eens is met hun ideeën. Dit is extreem hypocriet en laat zien hoe weinig deze politici echt om vrijheid en rechtvaardigheid geven, zolang ze maar hun eigen agenda kunnen blijven volgen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Hoewel het natuurlijk heel erg is wat er in Iran gebeurt, is het aan de Iraniërs zelf om daar verandering in te brengen, niet aan Nederlandse politici die blijkbaar denken dat ze een soort moderne evangelisten (of politieke kolonialisten) zijn. Laten we ons concentreren op het verbeteren van de situatie in ons eigen land en ons niet bemoeien met hoe andere landen hun zaken regelen.
Wat zegt het over Sophie Hermans, Gert-Jan Segers, Attje Kuiken, Jan Paternotte, Lilian Marijnissen, Pieter Heerma, Kees van der Staaij, Jesse Klaver en Farid Azarkan en Joost Eerdmans dat ze zo druk bezig zijn met Iran... maar dat onze grondrechten hen gestolen kunnen worden? En ja, het is natuurlijk heel veelzeggend dat Joost Eerdmans van JA21 hier dapper aan meedoet. Geen wonder dat Jan Dijkgraaf hem "de joker" van het partijkartel noemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten