afbeelding van whatsapp op 2023 11 17 om 092411 303d1448

-Lidewij de Vos- Stikstof en de schijnbewegingen van het partijkartel

Opinienov 17 2023, 11:30
‘Een totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid’, zo vatte landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) afgelopen weekend het stikstofbeleid samen tegenover de Telegraaf. Een opmerkelijke uitspraak voor een minister wiens ministerie verantwoordelijk is voor precies datzelfde stikstofbeleid: 100 km/u op de snelweg, een bouwsector die maanden op vergunningen zit te wachten en boeren en vissers die hun toekomst niet zeker zijn. Zou onze landbouwminister nu – in de laatste weken voor de verkiezingen – plotseling tot inkeer zijn gekomen? Werkelijk?
Geheel zoals verwacht, blijken Adema’s uitspraken een wassen neus. De minister bekritiseert weliswaar het AERIUS-model (dat in zijn ogen “totaal onwerkbaar" is), maar in plaats daarvan wil hij beleid “op basis van het reduceren van uitstoot”. Waarom? Omdat dit kabinet zich heeft gecommitteerd aan stikstofnormen – de kritische depositiewaarden. En die zijn ook weer gebaseerd op… modellen!
Daar zit het échte probleem. Dankzij VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, 50PLUS, SGP en Henk Krol (nu BVNL) zijn die stikstofnormen het fundament onder het Nederlandse stikstofbeleid. Met steun van deze partijen zijn deze normen op 1 juli 2021 in de Wet natuurbescherming vastgelegd. Sindsdien is Nederland wettelijk verplicht de stikstofuitstoot te reduceren. Dat beleid komt niet van de Europese Unie, maar van onze eigen overheid. En het ministerie van Landbouw voert het uit.
Maar daar horen we de minister niet over. Hij klaagt voor de bühne over het AERIUS-model (dat inderdaad óók niet deugt), maar kleurt verder keurig binnen de lijntjes. Zolang het kabinet vasthoudt aan de stikstofnormen, zitten we immers ook vast aan het stikstofbeleid. Daar verandert wel of geen AERIUS-model helemaal niets aan. Het is exemplarisch voor de werkwijze in Den Haag: geen fundamentele analyses, geen kritische vragen, geen echt onderzoek. In plaats daarvan wordt urenlang gedebatteerd over procentpuntjes, over 2030 of 2035, over wel of geen AERIUS-model.
Forum voor Democratie wil wél fundamenteel iets anders, stelt wél kritische vragen en gaat zelf op onderzoek uit. Het resulteerde in het boek Niemand in de Cockpit, dat ik dit jaar schreef met Thierry Baudet. Op basis van officiële overheidsdocumenten, cijfers en metingen tonen we daarin aan dat de stikstofnormen niet deugen, dat het goed gaat met onze natuur én dat het anders moet – en kán: door het gehele stikstofbeleid van tafel te halen en ons in plaats daarvan te laten leiden door de reële, meetbare toestand van de natuur.
Laten we hopen dat ook de kiezer op 22 november niet valt voor de schijnbewegingen van het partijkartel, maar stemt op Forum voor Democratie
Lidewij de Vos is de nummer 6 van Forum voor Democratie voor de Tweede Kamerverkiezingen en co-auteur Niemand in de cockpit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten