schermafbeelding 2023 11 10 114131

-Mark Jongeneel- Hoog tijd voor een NS-boycot: Antisemitisme mag niet het nieuwe normaal worden op stations!

Opiniefeb 09 , 14:00
Er zijn grenzen aan wat wij als samenleving tolereren, en de Nederlandse Spoorwegen (NS) lijken die grens met verve te overschrijden. Het toestaan van antisemitische, vermomd als 'antizionistische', sit-ins op haar stations is een brug te ver. Het is een klap in het gezicht van elke Nederlander die gelooft in de waarden van vrijheid, respect en veiligheid voor iedereen.
Wanneer de NS het toelaat dat haar stationsplatforms worden misbruikt voor het verspreiden van Jodenhaat, moeten wij ons afvragen: wie dient zij echt? Het lijkt erop dat de NS haar rol als neutrale openbare dienstverlener heeft vergeten, en in plaats daarvan een podium biedt aan de verspreiders van haat en verdeeldheid. Dit is onacceptabel en schandalig.
Het is niet alleen een kwestie van slecht beheer of een gebrek aan toezicht; het is een kwestie van principes. Door deze haatdragende bijeenkomsten toe te staan, geeft de NS een stilzwijgende goedkeuring aan een zeer gevaarlijke vorm van antisemitisme. Dit is een directe aanval op de fundamenten van onze maatschappij, die gebouwd is op de puinhopen van een oorlog waarin zes miljoen Joden werden vermoord enkel en alleen om wie ze waren.
Het wordt tijd dat wij, de gewone burgers, de NS ter verantwoording roepen. Een boycot is niet alleen een krachtig signaal dat we dit soort gedrag niet tolereren, het is ook een middel om te eisen dat de NS haar verantwoordelijkheid neemt om een veilige ruimte voor alle reizigers te waarborgen.
We moeten duidelijk maken dat antisemitisme, onder welk mom dan ook, niet het 'nieuwe normaal' wordt in Nederland. De NS moet actie ondernemen tegen deze haatdragende bijeenkomsten en haar beleid herzien om ervoor te zorgen dat haar faciliteiten niet worden gebruikt als podia voor discriminatie en haat.
Laten we duidelijk zijn: onze oproep tot actie is niet tegen vrijheid van meningsuiting. Het is een oproep tot verantwoordelijkheid en respect voor de basisprincipes van onze samenleving. Het is een oproep tot actie tegen haat en voor menselijkheid.
De tijd van stilzwijgende toestemming is voorbij. Als de NS weigert om op te treden, is het aan ons om onze stem te verheffen en te laten zien dat we staan voor een samenleving waarin haat geen plaats heeft. Een boycot van de NS kan net het signaal zijn dat nodig is om deze boodschap luid en duidelijk over te brengen. Het is hoog tijd dat de NS en wij allemaal kiezen voor respect, tolerantie en veiligheid boven haat en verdeeldheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten