-Mark Jongeneel- Antidemocraten juichen bij formatiecrash: De snelkookpan dreigt bij de massa over te koken

Opiniefeb 07, 16:00
In een onthutsende ontwikkeling die de kloof tussen de politieke elite en het gewone volk pijnlijk blootlegt, lijkt de formatie voor een kabinet-Wilders I, tot grote vreugde van enkele bekende antidemocraten, te zijn geklapt. Ewout Klei, de biograaf van de JOVD en D66, en Joop van den Ende hebben hun genoegen niet onder stoelen of banken gestoken over het mislukken van de formatieronde. Hun reacties onthullen een schokkend gebrek aan respect voor de democratische wil van de kiezer. "Natuurlijk had je nooit met de PVV mogen onderhandelen," jubelt Klei op X, terwijl hij hoopt op een kabinet onder leiding van Frans Timmermans en pleit voor een cordon sanitaire rond de PVV (en FvD, BBB en JA21). Van den Ende vindt het zelfs "doodnormaal" om Geert Wilders, de grote winnaar van de verkiezingen met 37 zetels, uit te sluiten.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Wat deze zelfverklaarde democraten schijnbaar niet begrijpen, is dat je met vuur speelt wanneer je de stem van de massa negeert. De massa, het Nederlandse volk, zal deze hooghartigheid niet eeuwig slikken. We staan aan de vooravond van een kookpunt, een moment waarop de onderdrukking door een EU-beleid dat richting totalitarisme neigt, de democratische principes opheft en ongekozen bestuurders en NGO's vrij spel geeft, niet langer getolereerd wordt. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. De boeren komen al in verzet. Als wij niet uitkijken dreigt de snelkookpan over te koken.
De schijnbare vreugde over het mislukken van een democratisch proces toont aan hoe ver sommigen bereid zijn te gaan in hun afwijzing van de wil van het volk. Door te pleiten voor een cordon sanitaire rond de PVV en andere rechtse partijen, ontkennen ze de kern van democratie: elke stem telt, elke mening verdient een plek aan de onderhandelingstafel.
Deze antidemocratische houding, vermomd als progressiviteit, is niets minder dan een glijbaan naar de onderdrukking van de bevolking. Het opzij schuiven van de grootste partij van het land is niet alleen onrechtvaardig; het is ronduit gevaarlijk. Het legt de basis voor een samenleving waarin de stem van het volk wordt genegeerd ten gunste van een elite die meent te weten wat 'goed' is voor iedereen.
De bom staat op barsten. De mensen zullen dit soort arrogantie en minachting voor hun stem niet eeuwig tolereren. Het is hoog tijd dat de politieke elite tot bezinning komt. De geschiedenis heeft ons geleerd dat wanneer de massa eenmaal in beweging komt, er ongekende kracht nodig is om deze te stoppen. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen, maar de boodschap is duidelijk: de tijd van politieke spelletjes en uitsluiting is voorbij. Nederland verdient beter, Nederland verdient democratie. Hopelijk besluiten PVV, BBB en de VVD om later vandaag een minderheidskabinet te vormen. Beter dat dan niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten