michael van der galien de dagelijkse standaard column

-Michael van der Galien- Levensgevaarlijk TikTok moet verboden worden

Opiniemrt 09 , 11:15
In het Verenigd Koninkrijk is een jongen van 11 jaar oud overleden. Hoe? Hij deed mee aan een knettergekke challenge die rondgaat op TikTok: chrome. Hij ademde zoveel giftige dampen in dat hij een hartaanval kreeg. Het bewijst voor de zoveelste keer dat TikTok een kwaadaardige app is en moet verdwijnen.
Lange tijd vond ik het onacceptabel om TikTok te verbieden - of andere vergelijkbare apps. Maar in het geval van deze Chinese app ben ik toch echt van gedachten veranderd. TikTok is overduidelijk bedoeld en wordt ook gebruikt om onze cultuur te ondermijnen én om kinderen in levensgevaar te brengen. Dat kan en mag niet worden geaccepteerd.
Een nieuwe rage op TikTok is 'chromen,' wat inhoudt dat kinderen de dampen inademen van gevaarlijke huishoudelijke artikelen. Denk aan schoonmaakmiddelen, nagellakremover, spuitbussen, en zo verder. Daar worden ze dan 'high' van... Deze idiote actie filmen ze en zetten ze op TikTok. Want haha, lachen, cool.
Het walgelijke TikTok promoot die content - in het Westen, tenminste. In China wordt dat soort content er keihard uitgefilterd en zien kinderen vooral video's van ándere kinderen die hard studeren, allerlei talen leren, en onmogelijke wiskundige problemen oplossen.
De 11-jarige Tommie-Lee Billinton is nu overleden aan deze idiote challenge. "Hij stierf na een logeerpartijtje," zegt zijn oma Tina Burns. "De jongens hadden de TikTok-rage 'chromen' geprobeerd. Het ziekenhuis deed er alles aan om hem terug te brengen, maar niets hielp. Hij was weg."
Er zijn heel veel tieners die overleden zijn aan deze 'challenge.' Niet zo gek, want het inademen van dit soort giftige dampen kan resulteren in hersenbeschadiging, verstikking of, zoals bij Tommie-Lee het geval was, een brute hartaanval. Let wel, dat kan al na één keer het geval zijn, ook de hersenbeschadiging.
De familie van Tommie-Lee eist dat kinderen niet meer op TikTok kunnen komen. Dat is inderdaad een heel belangrijke zet. Maar ik ga hier nog veel verder in. TikTok moet verboden worden. Het is overduidelijk een wapen van een buitenlandse mogendheid. Een wapen dat gebruikt wordt tegen onze kínderen.
Dat kan niet langer geaccepteerd worden. TikTok is een gevaar - voor onze kinderen, voor onze samenleving. Deze digitale atoombom moet nú uit de weg geruimd worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten