michael van der galien de dagelijkse standaard column

-Michael van der Galien- Welk vies spel spelen de elites: worden we voorbereid op escalatie van oorlog?

Opiniefeb 23 , 16:15
De Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim mocht vandaag weer eens helemaal losgaan bij NPO Radio 1 over het gevaar van Russen bij de Nederlandse landsgrenzen. Totaal geschift natuurlijk. Bij Defensie en in Den Haag weet iedereen dat dit nooit gaat gebeuren. Waarom dan toch deze angstpropaganda de hele dag? Iedereen die de geschiedenis kent: het betekent dat we op iets worden voorbereid.
We horen sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland steeds waarschuwingen van onze 'leiders' in de politiek én het leger dat er ook voor ons een groot gevaar is. De Russische beer is levensgevaarlijk! Moskou vormt een gevaar voor ons allemaal! Poetin is een nieuwe Hitler!
Hoewel op geen enkele manier dan ook blijkt dat Rusland van zins is om een ander land dan Oekraïne aan te vallen - en de strijd in Oekraïne heel langzaam aanpakt, meter voor meter - wordt de propaganda alsmaar angstiger. Alsmaar paniekeriger.
Het slaat nergens op. Nee, Rusland gaat Nederland niet aanvallen. Niet eens bijna. Rusland is daar helemaal niet in geïnteresseerd. De oorlog in Oekraïne kwam na bijna 2 decennia van Russische waarschuwingen. Moskou gaf steeds aan dat Oekraïne neutraal moest blijven en niet bij de NAVO mocht omdat dit de veiligheid van Rusland in het geding zou brengen. Toen duidelijk was dat de NAVO Oekraïne toch wilde inlijven besloot Poetin te doen wat hij al twintig jaar zei dat hij zou doen.
Meer is het niet. Het was een aangekondigde oorlog over een regio die voor Rusland van groot nationaal belang is.
Nederland is dat niet. Iedereen weet dat, ook in het leger en in de politiek. Maar toch blijft de propaganda maar doorgaan. Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim (what's in a German name?) deed dat ook weer heel blij op Radio 1 vandaag.
Waarom? Waarom doet hij dat? Hij weet dat het nergens op slaat en wíj́ weten het. Waarom dan toch dit continue gezeur?
Ik kan maar één reden bedenken. We worden ergens op voorbereid. Dit kan niet gaan om 'Nederland klaar maken voor een verhoging van het defensiebudget.' Daar is de propaganda veel te langdurend en intensief voor.
Er is iets anders gaande. Iets dat ze aan ons willen verkopen als: we konden er niets aan doen, Rusland heeft het gedaan en wilde het al jaren.
Dat kan maar één ding betekenen, zou je denken: directe betrokkenheid van de NAVO in Oekraïne. Niet slechts door het leveren van wapens, materieel en informatie, maar met NAVO-troepen.
En dat is zorgwekkend. Want als dat gebeurt betekent het WOIII. Niet misschien, niet mogelijk, niet 'tenzij,' maar honderd procent
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten