frits bosch column

Mondiale recessie, ja of nee? Broekriem op een iets minder nauw gaatje

Opiniefeb 03 2023, 9:00
Komt er de veel besproken recessie op wereldschaal? Op de korte termijn van een jaar niet, op de middellange termijn van één tot drie jaar waarschijnlijk wel.
De ECB verhoogt de rente met 0,5% en de Fed doet idem met 0,25%. De inflatie moet beteugeld worden met een kerninflatie van 5,5%. Is dit pijnlijk voor de arbeidsmarkt? In Nederland ligt het aantal vacatures op 450.000 bij een werkloze beroepsbevolking van 350.000, dus 100.000 overtal vacatures. We zien nu wel de ontslagrondes toenemen. Philips is geen uitzondering in de techsector. We zie de werkloosheid in Denemarken, Oostenrijk en Zweden fors oplopen. De VS en Groot-Brittannië houden zich beter dan verwacht en blijven nu nog uit de recessie. De energieprijzen zijn afgenomen en consumenten passen hun gedrag aan. Dat moeilijker voor bedrijven. Zij hebben te kampen met hogere herfinancieringskosten en moeten afkicken van extreem lage rentes en hogere grondstofkosten. Bedrijven op het randje qua winstgevendheid dreigen om te vallen. Hogere salarissen kunnen dan het laatste zetje zijn. We zullen meer faillissementen zien, vooral in het mkb.
In Italië doet de regering Meloni het voorlopig beter dan verwacht, althans voor politiek correcten. Ze stuurt wapenleveranties naar Oekraïne en bootjes met vluchtelingen worden (nog) niet teruggestuurd. In de VS noemen ze dit soort politiek ‘neo con’, voor nieuw conservatisme: immigratie toelaten en wapens voor Oekraïne steunen. Dit is een hypocriete en opportunistische vorm van conservatisme. De Italiaanse staatsschuld is nog steeds ruim boven 150% is en er wordt weer naar de rijke landen in de EU gekeken voor een oplossing. Je bent compleet achterlijk als je daar telkens in meegaat. Plannen heeft Meloni genoeg, zoals de immense brug tussen Sicilië en het vasteland, een miljardenproject. Wie gaat dat betalen? De EU, de belastingbetalers. Daarnaast blijven de overdadige bureaucratie, de corruptie en belastingontduiking punten van aandacht. Als Meloni niet de hand op de knip houdt loopt ze 248 miljard euro mis van de EU. Geen wonder dat ze dolgraag bij de EU blijft.
Duitsland blijft een twijfelgeval: consumenten passen zich aan aan de hogere energieprijzen, maar bedrijven doen dat minder goed. De Duitse economie kromp het 4e kwartaal 2022 met 0,2% terwijl 0% was verwacht. Dat is geen goed nieuws voor ons en ook in Nederland is de economische groei lager dan de door DNB verwachtte 0,8% voor dit jaar.
Samenvattend: Gaan we naar stagflatie: inflatie bij recessie? Zeer waarschijnlijk wel voor de middellange termijn. Maar bij consumenten lijkt dat vooral pijn te doen aan de onderkant van inkomensklassen. Bij bedrijven doet het pijn bij de zwakke broeders. Faillissementen zullen toenemen waardoor werkloosheid oploopt en het aantal vacatures terugloopt. Positief is dat China weer meedoet in de wereldeconomie met minder stagnatie in de aanbodlijnen. Dit kan de wereldeconomie stutten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De broekriem moet nog wel worden aangetrokken maar op een minder nauw gaatje dan aanvankelijk verwacht. Dit is een momentopname. Gegeven de gigantische schuldenberg en de oorlog hoeft er maar weinig te gebeuren om het kaartenhuis te laten instorten.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten