screen shot 2023 01 20 at 140646

Plasterk: 'Leeftijdsdiscriminatie past niet in een vrije samenleving'

Opiniejul 07 2023, 12:00
In een steengoede column in De Telegraaf neemt Ronald Plasterk afstand van een verontrustende trend waarin ouderen worden gediscrimineerd op basis van hun leeftijd. Hij reageert op uitspraken van Marcia Luyten en Johan Mackenbach, die suggereren dat ouderen plaats moeten maken voor jongeren, en stelt dat deze gedachtegang totalitair is en niet past in een vrije samenleving.
Plasterk begint zijn column met de constatering dat er een heel ander soort overwegingen opduiken, die volgens hem in een beangstigende trend passen. Hij haalt de opmerking van Marcia Luyten aan, waarin zij stelt dat het stemrecht voor ouderen kritisch bekeken moet worden, omdat zij van mening is dat jongeren meer geneigd zijn om te stemmen voor partijen die overeenkomen met het klimaatbeleid zoals dat gepresenteerd wordt in programma's als Buitenhof. Plasterk noemt dit verwerpelijke discriminatie op leeftijd en wijst erop dat dit ten onrechte veronderstelt dat ouderen niet bereid zouden zijn te kiezen voor investeringen die ook na hun eigen leven van belang zijn.
Daarnaast bespreekt Plasterk de woorden van Johan Mackenbach, die zich in een artikel in Medisch Contact liet inspireren door het idee dat de wereld binnen enkele jaren zal vergaan. Mackenbach oppert dat er een voorhoede van mensen zou moeten komen die vrijwillig afziet van medische zorg met een te groot milieubeslag, vergelijkbaar met mensen die vrijwillig afzien van vlees en vliegvakanties. Plasterk hekelt deze gedachtegang als totalitair en wijst op het fundamentele verschil tussen medische afwegingen en het idee dat ouderen moeten wijken omdat er te veel mensen zijn.
De oud-minister concludeert dat het idee om te beoordelen welke mensenlevens de moeite waard zijn en welke niet, een verontrustende gedachte is die niet thuishoort in een vrije samenleving. Hij waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van deze trend, waarbij vrijwillig afstand wordt gedaan van bepaalde zorg en de deur wordt geopend naar gedwongen euthanasie door de overheid.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Plasterk roept op tot het respecteren van de waarde van elk mensenleven, ongeacht leeftijd, en benadrukt dat medische afwegingen op individuele basis moeten worden gemaakt, zonder leeftijdsdiscriminatie. Hij pleit voor een vrije samenleving waarin alle mensen gelijkwaardig worden behandeld en waarin respect voor elkaars keuzes en waardigheid centraal staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten