sigrid kaag minister van financien djh0034jpg

AD-journalist geeft schoorvoetend toe: 'BBB-verkiezingsoverwinning dwingt kabinet tot herziening regeerakkoord'

Politiekmrt 20 2023, 20:00
Er wordt beweerd dat het kabinet zijn regeerakkoord moet wijzigen na de verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens politiek journalist Hans van Soest van het AD betekent dit vooral dat coalitiepartij D66 moet inleveren, vooral met betrekking tot het stikstofbeleid. BBB komt met zeventien zetels binnen in de Eerste Kamer, waardoor het kabinet niet langer 'over links' kan regeren met alleen de PvdA en GroenLinks. Dat zei hij vandaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Paul van Meenen, de toekomstige leider van D66 in de Eerste Kamer, zei dat zijn partij vasthoudt aan het regeerakkoord, maar Van Soest begrijpt dat het kabinet het akkoord zal moeten herzien om door de Eerste Kamer te komen. Hij denkt dat er compromissen moeten worden gesloten en dat uiteindelijk één van de partijen ongelukkig zal zijn. 
BBB wil praten met de regeringspartijen, maar eist dat het kabinet afziet van de vermindering van de stikstofuitstoot in 2030 en de verplichte uitkoop van boeren. Premier Rutte van de VVD heeft al gezegd dat de verkiezingsuitslag van invloed zal zijn op het beleid en CDA-leider Wopke Hoekstra heeft gezegd dat het kabinet niet op dezelfde manier kan doorgaan zonder iets te veranderen.
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Van Soest gelooft dat vooral D66 moet inleveren om tegemoet te komen aan BBB, terwijl de VVD en het CDA al wat ongemakkelijk waren over het stikstofdossier en het beleid al wilden afzwakken. Van Soest denkt echter niet dat het stikstofdossier zal leiden tot een acute crisis in het kabinet, omdat ze nog de tijd hebben om het probleem op te lossen. Toch wordt de spanning in de coalitie steeds groter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten