20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Algemene Rekenkamer: 'Minister Jetten heeft gevolgen energietransitie voor netcapaciteit niet in oog gehouden'

Politiekmei 24 2022, 15:00
Ondanks de nette bewoording van de Algemene Rekenkamer krijgt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) er flink van langs. Zij constateren namelijk dat Jetten totaal geen oog heeft gehad voor de gevolgen van de energietransitie voor de netcapaciteit, waardoor de klimaatdoelen gevaar lopen.
De Algemene Rekenkamer waarschuwt eigenlijk voor de gevolgen van deze klimaatzwendel en ziet ook eindelijk dat het huidige beleid helemaal nergens op slaat. Het mocht even duren, maar het kwartje is dus ook gevallen bij (delen van) de overheid.
Burgers en bedrijven stappen steeds meer over op warmtepompen, elektrische auto's en de elektrificering van bedrijfsprocessen. De vraag naar elektriciteit stijgt dus. Tegelijkertijd wekken zij ook steeds meer stroom op via zon en wind. Althans, dat is de bedoeling. Als de zon schijnt of het waait dan is er al snel teveel elektriciteit en wil men die terugleveren. Dát kan vaak niet, want het elektriciteitsnet kan dit niet aan.
Minister Jetten heeft eigenlijk helemaal niets gedaan aan dit probleem, waardoor die hele energietransitie geen stap vooruit komt. Uitbreiding van het net duurt ook nog eens ontzettend lang, vanwege ruimtelijke inpassing, draagvlak en grondwerving. Maar zelfs als die obstakels allemaal zijn overwonnen dan is er nog een volgend probleem: personeelstekort. Tot 2025 zijn er zo'n 7.000 vakmensen nodig om dit probleem überhaupt aan te kunnen pakken.
Jetten verergert de boel eigenlijk alleen maar door de vraag naar elektriciteit verder op te blijven drijven en het aanbod niet mee te laten stijgen. Als dat op het spits wordt gedreven dan loopt zo'n beetje half Nederland vast. "In Amsterdam loopt de bouw van 25.000 woningen vertraging op omdat scholen, supermarkten en zorginstellingen in de wijken komende vijf tot zeven jaar niet kunnen aansluiten", meldt de Algemene Rekenkamer via Binnenlands Bestuur.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Met een beetje pech komt er dus straks nauwelijks meer iets van de grond, terwijl iedereen die elektriciteit nodig heeft een fors hogere prijs zal moeten gaan betalen. Investeren in het opwekken van je eigen energie zet dan ook geen zoden aan de dijk, want je hebt steeds meer nodig (vooral met een warmtepomp) en terugleveren lukt niet (of tegen een beroerde prijs). Gaat allemaal niet zo lekker dus!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten