Klimaatminister Jetten boekt eerste 'overwinning': 'Geen nieuwe biomassacentrales meer, rest mag blijven'

Klimaatminister Jetten boekt eerste 'overwinning': 'Geen nieuwe biomassacentrales meer, rest mag blijven'

D66-voorman Rob Jetten. Bron: Jetten / Twitter.

Het verstoken van biomassa blijkt toch niet zo groen te zijn als (alleen) het kabinet dacht en daarom zet men er nu een streep doorheen. Of nou ja, klimaatminister Rob Jetten stopt alleen de komst van toekomstige biomassacentrales. Alles wat subsidie krijgt of al heeft aangevraagd mag (straks) gewoon blijven stoken.

Al in 2020 riep de Tweede Kamer om een afbouw van biomassasubsidie, maar dat moest een 'afbouwpad' tot 2030 worden. Sinds de afgelopen paar jaar schieten de biomassacentrales als paddenstoelen uit de grond. Maar nu het kabinet ook eindelijk inziet dat biomassa toch niet (lees: helemaal niet) zo groen is als gedacht, stoppen ze eindelijk met het behandelen van subsidieaanvragen.

En zie daar het probleem! Alle biomassacentrales die er zijn of al goedkeuring hebben gekregen voor de klimaatsubsidie, mogen vrolijk verder blijven stoken. De door Rob Jetten (D66) met trots aangekondigde zet om het behandelen van verder subsidieaanvragen per direct te stoppen, is niets meer dan het beperken van de toch al enorme schade. Too little, too late!

Het blijft overigens niet bij deze holle overwinning van het stopzetten van de paar miljard euro die er nog over is van de ruim 8 miljard euro subsidie voor biomassacentrales. Rob Jetten ziet nog steeds heil in biomassa, maar dan alleen van de 'hoogwaardige' soort, blijkt uit De Telegraaf. Niet zo gek natuurlijk, want als Nederland volledig van het gas af wil dan moet de energie ergens anders vandaan komen.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Al met al is dit maar een droevige zet in een bijzonder sneue situatie. En om het nog erger te maken mogen energiebedrijven van Rob Jetten zélf de afweging maken of ze alsnog verder willen met de biomassacentrales die nog in de steigers staan. Nou, reken maar dat die er gewoon komen hoor... Dergelijke bedrijven vinden (gesubsidieerde) winst toch nét iets belangrijker dan dat Nederland het klimaat gaat redden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties