Screenshot 2021 09 16 at 101121

Kabinet komt in de problemen: hogere rente voor leningen kost schatkist miljarden euro's

Politiekmei 24 2022, 16:00
In een bijlage bij de Voorjaarsnota, die afgelopen vrijdag naar buiten kwam, zegt het ministerie van Financiën in 2023 naar verwachting 860 miljoen euro meer kwijt te zijn aan rente-uitgaven. In de jaren erna zal dit in de miljarden lopen.
In een periode waar alles duurder wordt en het kabinet lukraak geld uit wil geven en heeft gegeven, wordt de rentestand steeds verder opgehoogd. Rond de periode van de coronacrisis sprak men van 'gratis geld' omdat er kon worden geleend tegen 0 procent rente, maar die tijden zijn duidelijk voorbij.
Het kabinet heeft zo'n 80 miljard euro voor grote fondsen geleend: voor klimaat (35 miljard), stikstof (25 miljard) en investeringen in onder meer infrastructuur, onderzoek en innovatie (20 miljard). 2 miljard euro van die pot krijgt een ander doel, meldt de NOS.
Maar nu gaat de rente dus omhoog en verwacht men in 2023 860 miljoen euro kwijt te zijn aan rente-uitgaven. In 2024 wordt dit grofweg verdubbeld (1,6 miljard) en dit kan oplopen tot zo'n 2,3 miljard in 2025. In 2027 wordt gerekend op rente-uitgaven van zo'n 3,8 miljard euro.
Daar koop je dus helemaal niets voor en je lost er ook niets mee af. Het kabinet is dat geld de komende jaren gewoon kwijt. Of nou ja, als het gat in de begroting te groot wordt en allerlei geldverslindende onzin niet wordt weggesneden, dan moet de belastingbetaler extra geld ophoesten om die rente-uitgaven te kunnen dekken. Wil het kabinet die rente-uitgaven ook nog omlaag drukken, dan moet er nóg meer geld worden opgehoest.
De Nederlander wordt in rap tempo kaalgeplukt. Geld wordt minder waard, op allerlei vlakken gaat de belasting omhoog en dit kabinet blijft maar geld pompen in zaken waardoor de kosten voor burgers nóg verder zullen stijgen. De verplichte warmtepomp (die alleen werkt in goed geïsoleerde huizen), zonnepanelen en de nodige uitbreiding van het elektriciteitsnet alleen al zullen duizenden euro's per huishouden kosten. En als tussenoplossing krijgt men de optie om een belachelijk dure accu aan te schaffen, zodat je toch nog een beetje kunt genieten van je overtollige eigen opgewekte stroom.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Tel daar de kosten voor immigratie (procedures, integratie, huisvesting, uitkeringen etc.) maar bij op. En zo zijn er nog veel meer terreinen waar totaal wanbeleid zorgt voor dure en onhoudbare situaties (sancties bijvoorbeeld). Kan alleen maar misgaan, vooral als er een economische recessie bovenop komt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten