shutterstock 397498693

Ambtenaren adviseren verkleining veestapel en VLEESTAKS om CO2-besparing te bevorderen

Politiekmrt 13 2023, 19:05
Er komt vrijwel zeker na de verkiezingen een vleestaks én boeren gaan gedwongen worden hun veestapel te verkleinen. Dat kunnen we concluderen nu er daags voor de verkiezingen een rapport is verschenen dat juist deze 'adviezen' aan het kabinet geeft. Dit soort adviezen worden in de praktijk vrijwel altijd overgenomen door de regering.
In de discussie rondom de stikstofproblematiek wordt er vaak verwezen naar de veeteelt, maar om de klimaatdoelen te behalen is het ook "onvermijdelijk" dat er in Nederland minder koeien, varkens en kippen worden gehouden, aldus een belangrijk adviesrapport aan klimaatminister Rob Jetten. Daarnaast is het noodzakelijk dat de consumptie van vlees- en zuivelproducten onder Nederlanders wordt verminderd, om te voorkomen dat het probleem alleen maar wordt verplaatst.
De commissie adviseert het kabinet om invoering van een consumptiebelasting op vlees en zuivel te overwegen, waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om de landbouwsector te ondersteunen in het 'verduurzamen' van hun praktijken.
Uit het beleidsonderzoek blijkt dat innovaties en andere maatregelen waarbij de veestapel niet wordt verkleind, in de praktijk vaak niet het gewenste effect hebben en sommige maatregelen die CO2 besparen niet bevorderlijk zijn voor het dierenwelzijn. De ambtenaren benadrukken dat het belangrijk is om boeren die ervoor kiezen om te blijven genoeg perspectief te bieden om duurzaam te kunnen boeren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het rapport stelt dat een verandering in het consumptiegedrag van Nederlanders ook noodzakelijk is, omdat de keuzes die zij maken in de supermarkt en restaurants leiden tot hoge uitstoot. Dit is volgens de ambtenaren niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving. Om te voorkomen dat problemen zich alleen maar verplaatsen door regelgeving in Nederland, moet ook het consumptiegedrag veranderen.
Aangezien dit punten zijn waar D66 én GroenLinks/PvdA al langer voor pleiten is de kans groot dat deze maatregelen er inderdaad komen indien de coalitie + GL/PvdA een meerderheid halen in de Eerste Kamer bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten