Screen Shot 2022 10 07 at 142131

Caroline van der Plas (BBB): "De 'laagopgeleiden' houden ons land draaiende, stop met hen te stigmatiseren, Mark Rutte!"

Politiekmrt 13 2023, 19:00
Recentelijk heeft Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging, zich uitgesproken tegen het taalgebruik van minister-president Mark Rutte. Tijdens het nepdebat gehost door Jeroen Pauw, gebruikte Rutte herhaaldelijk het woord 'laagopgeleiden' om mensen te beschrijven die niet naar de universiteit zijn gegaan. Van der Plas vindt dit ongepast en benadrukt dat vakmensen met een MBO-diploma niet minder waardevol zijn voor onze maatschappij.
Het is waar dat er een groot aantal mensen zijn in Nederland die geen universitaire opleiding hebben genoten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had in 2010 32 procent van de bevolking tussen de 25 en 65 jaar oud, geen diploma van het hoger onderwijs (HBO of universitair). Dit komt neer op bijna 3,3 miljoen mensen. In 2021 werd bericht dat dit percentage nog steeds rond de 33% lag.
Van der Plas benadrukt dat veel van deze 'laagopgeleiden' eigenlijk vakmensen zijn die van onschatbare waarde zijn voor ons land. Dit is zeker waar. Zij zijn degenen die onze huizen bouwen, onze auto's repareren, ons voedsel produceren en onze wegen onderhouden. Hun bijdrage aan onze samenleving is van onschatbare waarde en moet niet worden onderschat.
Bovendien heeft de impact van 'laagopgeleiden' op de economie van Nederland niet te onderschatten. Hoewel zij vaak minder verdienen dan mensen met een universitaire opleiding, zijn zij verantwoordelijk voor een significant deel van de economische groei in ons land. Volgens het CBS was in 2019 de bijdrage van 'laagopgeleiden' aan de Nederlandse economie ongeveer 23% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit komt neer op bijna 200 miljard euro.
Daarnaast zijn mensen met alleen een middelbare school-diploma of MBO-diploma vaak ondernemend en starten ze hun eigen bedrijf. Volgens het CBS was in 2019 bijna 40% van de ondernemers in Nederland in het bezit van alleen een middelbare school-diploma of MBO-diploma. Deze ondernemers zijn actief in een breed scala aan sectoren en creëren banen en economische groei.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is belangrijk om te erkennen dat het woord 'laagopgeleid' niet langer passend is om deze groep mensen te beschrijven. Het stigmatiseert hen als minderwaardig en doet geen recht aan hun waardevolle bijdrage aan onze samenleving en economie. In plaats daarvan moeten we hun vakmanschap en expertise erkennen en waarderen.
Abonneer je op mijn Substack-nieuwsbrief en ontvang extra artikelen, columns, video's én podcasts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten