WhatsApp Image 2022 07 04 at 12423 PM

Boeren boos op BBB: 'BBB niet gezien bij demonstratie. Oude politiek!'

Politiekmrt 13 2023, 18:30
De BoerBurgerBeweging ligt onder vuur. Niet van extreemlinkse stikstofpushers dit keer. Nee. De kritiek komt van boeren. Die vinden het namelijk belachelijk dat BBB niet bij het boerenprotest van zaterdag waren. Ze accepteren de uitleg van BBB dus niet; dat Caroline van der Plas zich niet veilig voelde. De reactie daarop is over het algemeen: 'Niemand is zo onveilig als Geert Wilders, maar die was er ook.'
Evert Mouw is boer een blogger. Hij volgt de politiek op de voet en werd lid van de BoerBurgerBeweging. Hij leek altijd veel vertrouwen te hebben in Caroline van der Plas. Maar van dat vertrouwen is nog maar bar weinig over. Of beter gezegd: eigenlijk helemaal niets.
Mouw is namelijk geïrriteerd dat Caroline van der Plas niet bij de boerendemonstratie in Den Haag was, deze afgelopen zaterdag. "Gisteravond nog in de modderplassen hekken helpen opruimen," schrijft Mouw op Twitter. "Ik weet hoeveel werk FDF-vrijwilligers erin staken."
Maar er was hem iets opgevallen. Van der Plas was er niet bij. Niet in woord, niet in daad, en ze had ook niemand anders gestuurd van haar partij om de boeren alsnog toe te spreken uit haar naam.
"De BBB niet gezien," legt Mouw uit. "Dan zeg ik doei terug. Ga maar over andermans rug politiek profiteren. Jullie staan er niet als je er moet staan."
Daarop concludeert hij keihard: "BBB = oude politiek in nieuwe zak."
BBB stelt dat Van der Plas er niet bij kon zijn omdat ze zich niet veilig voelde. Er zouden meerdere incidenten zijn geweest de afgelopen dagen, waardoor ze tot dit besluit gekomen was. Critici stellen daarop dat ze dan toch iemand anders had kunnen sturen om haar partij te representeren, maar ook dat deed zij niet.
Academicus Laurens Buijs noemde BBB daarop "controlled opposition," een term die inhoudt dat een partij of persoon oppositie lijkt te voeren, maar feitelijk meedoet met het grote politieke spel en dus alle ruimte krijgt van de zittende macht om theateroppositie te voeren.
Van der Plas beweert dat dit soort uitspraken haar veiligheid in het geding brengen, en wijst steeds weer naar FVD als boosdoender omdat die partij de verschillen tussen BBB en FVD benoemt. Gideon van Meijeren gaf haar daar vandaag op heel duidelijke wijze antwoord op: die beschuldiging is, zei hij tegen De Dagelijkse Standaard, volstrekt onzinnig.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In de tussentijd lijkt het er dus op dat BBB daags voor de verkiezingen door haar houding en gedrag toch wat boerensteun aan het verliezen is. Gaat dit impact hebben op haar verkiezingsuitslag en zal de uitslag voor BBB daardoor op het laatste moment toch minder florisant uitvallen voor haar dan gedacht?
Abonneer je op mijn Substack-nieuwsbrief en ontvang extra artikelen, columns, video's én podcasts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten