tweede kamer 931jpg

Arthur van Amerongen: 'Sylvana Simons schrijft briefjes van zogenaamde racisten zelf'

Politiekfeb 06 2023, 8:00
Sylvana Simons tweet een briefje die ze ontvangen heeft van een racistische burger. Tenminste, dat beweert ze. In de brief staat onder meer dat de persoon, die blank zegt te zijn, geen donkere mensen wil aanraken "uit smetvrees." Arthur van Amerongen gelooft er alleen helemaal niets van dat het briefje authentiek is.
"Even lekker op zondag de privé post en administratie doen," schrijft Simons op Twitter. Daarbij deelt ze een foto van een "briefje" dat inderdaad ronduit racistisch is. 
"Ik wil je wat vragen," staat er in. "Ik ben blank en ik ken een hoop mensen die durfen [sic] geen negers aan te raken of een hand te geven (ik hoor daar ook bij). [H]eb je dan smetvrees of ben je dan een racist? Ik ben zelf van mening dat het gewoon een smet vrees is."
Natuurlijk zijn er een paar problemen met dit briefje. Ten eerste de inhoud: wie kent nou werkelijk iemand die zo denkt? Ten tweede: inhoudelijk doet het briefje 'mannelijk' aan, maar het handschrift is erg vrouwelijk. Dan zijn er nog zaken als: in eerste instantie noemt de auteur het "smetvrees," maar later is dat woord opeens uit elkaar gehaald en wordt het "smet" ruimte "vrees." Het woordje "een" is er zelfs voorgezet. Dan is er ook nog het woordje "durfen" met een "f." Maar elders maakt de auteur dat soort f/v-fouten niet. En dan is er ook nog hoe de auteur hoegenaamd "rasist" (dus met een "s") wilde schrijven in plaats van met een "c." Stuk voor stuk lijken het vooral "fouten" te zijn die bewust gemaakt zijn in een poging om de 'auteur' van het briefje neer te zetten als volstrekt achterlijk (of dronken).
Bekende columnist en opiniemaker Arthur van Amerongen gelooft er dan ook niets van dat dit briefje authentiek is.
"Je gaat toch bijna geloven dat een stagiair van BIJ1 de hele dag dit soort fopbriefjes zit te schrijven," aldus Van Amerongen. 
Hij wordt daarin gesterkt door veel twitteraars. Zo schrijft ene Ally: "Ja, die schrijft ze zelf." Van Amerongen is glashelder: "Absoluut. Dit mens is mental."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En dan nog niets: welke hater stuurt in vredesnaam papieren briefjes, met de hand geschreven, naar het onderwerp van hun haat? Ik run een website en ik kan je vertellen dat mijn haatmail allemaal digitaal binnenkomt.
Natuurlijk kunnen we zonder keihard bewijs niet honderd procent zeker zeggen dat het nep is... maar het moge duidelijk zijn dat dit zo geloofwaardig is als een boer die beweert dat hij een vliegend varken heeft. Dat vindt van Amerongen tenminste - en hij krijgt heel bijval op Twitter. De ene na de andere Twitteraar zegt te geloven dat dit soort briefjes knetternep zijn.
De beste comment komt van Artemis70. Die schrijft: "Het heeft iets weg van het Von Münchausen by proxy syndroom. Vervang ‘het kind’ eens door ‘de maatschappij’. Symptomen faken of veroorzaken waardoor de maatschappij ziek lijkt of wordt en zo aandacht voor jezelf te genereren."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten