BoerBurgerBeweging-lid haalt plannen nieuwe VVD-stikstofminister onderuit: 'Totaal onrealistisch. Ze heeft geen vakkennis'

BoerBurgerBeweging-lid haalt plannen nieuwe VVD-stikstofminister onderuit: 'Totaal onrealistisch. Ze heeft geen vakkennis'

Tegen stikstof protesterende boeren. Bron: MyStockVideo / Shutterstock.com.

Voormalig CDA-Kamerlid en huidig lid van de BoerBurgerBeweging Maurits von Martels verwacht weinig van de nieuwe VVD-stikstofminister. De huidige partijvoorzitter Christianne van der Wal gaat het nieuwe kabinet in als stikstofminister. Haar plannen voor de stikstofreductie worden met veel hoon ontvangen vanuit de agrarische sector. Von Martels ziet de plannen als "totaal onrealistisch".

De twee (voormalig) boerenpartijen in het nieuwe kabinet durven de vingers niet te branden aan het stikstofdossier en dus mag de VVD deze post claimen. Christianne van der Wal, nu nog de partijvoorzitter, gaat de nieuwe stikstofminister worden. Rutte IV heeft grootse plannen voor de agrarische sector, maar experts en belangenorganisaties zien de toekomst somber tegemoet. BBB-lid Maurits von Martels vertelt in de Stentor dat de nieuwe kabinetsplannen totaal onuitvoerbaar zijn, daarnaast heeft men de plank misgeslagen door iemand te benoemen zonder zichtbare vakkennis:

De Dagelijkse Standaard

"Ik stel prijs op vakministers met vakkennis. Die heb je zeker nodig bij zo’n lastig dossier als stikstof. En dat mist Christianne van der Wal voor zover ik dat kan zien. Het zal haar niet gemakkelijk worden gemaakt."

In feite, zo stelt Von Martels, wordt de VVD-politica opgezadeld met een onmogelijke taak: het kabinet heeft flink wat doelstellingen gesteld, maar realistisch zijn ze niet. En uiteindelijk mag Van der Wal de rekening gaat betalen als de doelstellingen niet worden gehaald. De klimaatlobby zal de druk alleen maar meer opvoeren om de reductie van stikstof sneller te laten gaan, terwijl boeren compleet worden uitgeknepen zonder dat het voor enig resultaat zorgt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De komende jaren kan het nieuwe kabinet, en de nieuwe stikstofminister, op flink wat tegengas rekenen van de BoerBurgerBeweging en Caroline van der Plas. De afgelopen weken heeft de politica zich al veelvuldig kritisch uitgesproken over de nieuwe plannen. En terugkijkend naar haar eerste jaar in de Tweede Kamer kunnen we nog veel stevige Kamer- en commissiedebatten verwachten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties