screen shot 2022 06 25 at 07

BVNL-voorman Wybren van Haga waarschuwt voor overmaat aan regels in Nederland: Overheid moet gunstige omstandigheden creëren

Politiekmrt 12 2023, 14:00
Wybren van Haga, de voorman van de politieke partij BVNL, heeft zich kritisch uitgelaten over de overmaat aan regels in Nederland en het effect ervan op het bedrijfsleven. In het RTL-programma Ondernemerslounge sprak hij over de groeiende omvang van de overheid en de impact die dit heeft op het aantal regels waarmee ondernemers geconfronteerd worden.
Volgens van Haga is een grote overheid slecht voor het bedrijfsleven. Hij wees erop dat het aantal ambtenaren in Nederland de afgelopen jaren flink is toegenomen. "Vorig jaar kwamen er 50.000 ambtenaren bij, ik geloof dat we nu op meer dan een miljoen ambtenaren zitten en die gaan dus allemaal dingetjes bedenken voor ons", aldus van Haga.
Van Haga benadrukte dat ondernemers steeds meer regels, toeslagen en uitzonderingen opgelegd krijgen, waardoor zij bijna een gratis dependance van de belastingdienst lijken te zijn geworden. "Je hebt bijna een fte nodig als klein bedrijf om al aan al die gekke regels te voldoen", aldus van Haga.
De BVNL-voorman is ook kritisch over de wetgeving rond witwassen en terrorismefinanciering. Volgens van Haga is de risicoaversie in het systeem zo groot geworden dat bedrijven minder snel gaan financieren, wat de Nederlandse economie enorm kan schaden. "25% van al het bankpersoneel is nu bezig met controleren. Dat zijn ongeveer 15.000 mensen als ik het goed heb. Dat kost ongeveer 1,4 miljard per jaar", aldus van Haga.
Ten slotte waarschuwt van Haga dat iedereen die politiek actief is, kwalificeert als een PEP (Politically Exposed Person), wat betekent dat bijna elke ondernemer beperkt wordt in zijn of haar activiteiten als hij of zij politiek actief wordt. "Daardoor wordt het voor ondernemers enorm moeilijk om nog de politiek in te gaan", aldus van Haga.
Van Haga roept op tot een heroverweging van de hoeveelheid regels waarmee ondernemers te maken hebben. Hij is van mening dat de overheid zich meer zou moeten richten op het creëren van gunstige omstandigheden voor het bedrijfsleven, in plaats van het opleggen van steeds meer regels en verplichtingen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten