shutterstock 1173152773

BVNL wil toezicht op zedendelinquenten Nederland intensiveren

Politiekjan 20 2023, 10:00
De petitie van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) en topmodel Kim Feenstra om zedendelinquenten beter te monitoren is bijna 64.000 keer getekend. Gisteravond heeft de Kamer gedebatteerd over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak op de moord van Gino. Nederland reageerde geschokt door het nieuws dat het 9-jarige kereltje werd misbruikt en vermoord.
Schokkend was hierbij ook dat de dader al eerder was veroordeeld voor mishandeling en misbruik van jonge kinderen. Helaas komt het vaker voor dat veroordeelde zedendelinquenten vergelijkbare misdrijven plegen, ofwel recidiveren.
“Er is in Nederland onvoldoende zicht op de groep zedendelinquenten met een recidivegevaar. BVNL stelde daar al Kamervragen over. Slechts een beperkt deel van de zedendelinquenten krijgt bijzondere voorwaarden opgelegd bij voorwaardelijke veroordeling, strafbeschikking, voorwaardelijk sepot, of schorsing van de voorlopige hechtenis, aldus Van Haga die veel vaker bijzondere voorwaarden wil opleggen. “Denk hierbij aan een gebiedsverbod, een verplichting tot behandeling door een zorginstelling, of een verbod op contact leggen met bepaalde personen..”
BVNL stelt dat veel potentieel gevaarlijke delinquenten na verloop van tijd dus zonder toezicht weer vrij rond lopen in de samenleving, met alle gevolgen van dien. Daar moet paal en perk aan worden gesteld.
Steun DDS nop BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De toezicht op zedendelinquenten moet worden geïntensiveerd om te helpen voorkomen dat zij opnieuw delicten begaan en om de veiligheid van de gemeenschap te beschermen. Studies hebben aangetoond dat intensievere toezicht en behandeling de recidive van zedendelinquenten kan verminderen. Bovendien kan het toezicht helpen bij het identificeren van mogelijke slachtoffers en het voorkomen van verdere misdrijven. Een win-win situatie voor de samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten