shutterstock 2175666169

De zoveelste mislukking van Hugo de Jonge: Nieuwbouwwooncrisis verscherpt

Politiekjan 31, 9:00
Het lijkt wel alsof Hugo de Jonge het Midas-effect in omgekeerde vorm heeft: alles wat hij aanraakt, verandert niet in goud, maar stort in elkaar. De nieuwste mislukking op zijn naam? De afname in de productie van nieuwbouwwoningen. Ondanks de schreeuwende woningnood zijn er vorig jaar tweeduizend woningen minder opgeleverd dan in 2022 schrijft het AD. Hoe krijgt hij het voor elkaar?
In 2023 zijn slechts 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, wat minder is dan de 75.000 van het jaar daarvoor. Dit ondanks het feit dat politici zoals De Jonge constant roepen om meer woningen. Waar is de actie? Waar zijn de resultaten? In plaats daarvan zien we een 'bouwdip' aankomen, een term die waarschijnlijk nog een understatement is voor de crisis die ons te wachten staat.
Kijk naar Amsterdam, waar de productie daalde van 6900 naar 4500 woningen. Den Haag, Utrecht, Eindhoven – overal hetzelfde verhaal. Enkel Rotterdam lijkt de dans te ontspringen. In 191 gemeenten ligt de nieuwbouw zelfs onder het eigen gemiddelde van de afgelopen jaren. Wat een prestatie, De Jonge!
Het CBS spreekt over 'een gevecht om de ruimte', maar is het niet eerder een gevecht tegen incompetentie en bureaucratie? Met gestegen kosten en hogere rentes wordt het voor ontwikkelaars steeds lastiger om projecten van de grond te krijgen. En alternatieven zoals het ombouwen van kantoorpanden? Ook dat loopt terug. Het 'laaghangende fruit' is geplukt, en nu blijkt het echte werk te ingewikkeld voor onze beleidsmakers.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met ALLE kartelspelletjes. Het is tijd voor een Realistisch en Conservatief kabinet. Niet overmorgen. Niet volgende week. Maar VANDAAG. Denk jij. daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons elke dag weer te pleiten voor een rechts kabinet dat ons land rédt!
We zitten in een wooncrisis van ongekende proporties, en onze 'leiders' in Den Haag lijken meer bezig met het rondpompen van hete lucht dan met het daadwerkelijk oplossen van problemen. Het is de zoveelste mislukking in een lange reeks van De Jonge en co. De Nederlandse burger heeft recht op beter dan dit. Het wordt tijd dat er mensen aan de macht komen die daadwerkelijk snappen hoe je een land bestuurt en crises aanpakt. Tot die tijd blijven we zitten met de gebakken peren van Hugo’s mismanagement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten