shutterstock 87396635

Discussie over psychische hulp voor jongeren: "We moeten het vooral niet willen", aldus Van Ooijen

Politiekapr 06 2023, 14:00
Het kabinet wil dat er minder jongeren professionele hulp krijgen voor psychische problemen. Staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie) vindt de grenzeloze groei in het aantal jongeren dat gebruikmaakt van jeugdzorg niet te organiseren en te betalen. Volgens hem is het een zorgelijke ontwikkeling dat steeds meer jongeren professionele hulp nodig hebben en dat er sprake is van een hele generatie die afhankelijk is van deze hulp.
Van Ooijen benadrukt dat goede zorg voor kinderen en gezinnen met de meest complexe problemen de hoogste prioriteit heeft en dat hulp beschikbaar moet zijn als een kind die nodig heeft. Echter, hij denkt dat er te vaak een oplossing gezocht wordt bij de overheid en de jeugdzorg en dat we het meer bij elkaar moeten zoeken.
Deze uitspraak heeft veel kritiek gekregen vanuit de oppositie en maatschappelijke organisaties, omdat zij vinden dat de staatssecretaris hiermee de ernst van psychische problemen onderschat. "Iedereen is weleens somber", is een uitspraak die niet strookt met de realiteit van jongeren die kampen met ernstige psychische problemen zoals depressie, angststoornissen en trauma's. Veel psychische problemen bij jongeren zijn ontstaan tijdens de lockdowns in Coronatijd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is nog niet duidelijk hoe het kabinet precies wil bereiken dat minder jongeren professionele hulp krijgen voor psychische problemen. Het is wel bekend dat er plannen zijn om de jeugdzorg anders in te richten en de zorg dichter bij huis te organiseren. De vraag is of deze plannen voldoende zijn om de groei van het aantal jongeren dat professionele hulp nodig heeft te beteugelen en tegelijkertijd goede zorg te blijven bieden aan kinderen en gezinnen met complexe problemen. Misschien minder psychische hulp voor mensen met een genderidentiteitscrisis en jongeren met zware stress klachten gewoon blijven helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten