geert wilders 9o1a6632

Exit Poll: PVV dé grote winnaar met 35 (!) zetels, PvdA-GL op 26, VVD op 23, NSC op 20... FVD op 3

Politieknov 22 2023, 21:02
De NOS heeft zojuist de resultaten bekendgemaakt van de exit poll. Die resultaten zijn vaak behoorlijk accuraat. Er kan een zetel bijkomen of afgaan bij bepaalde partijen... Misschien twee. Maar dat is het dan wel. De resultaten van de poll zijn ongelooflijk goed nieuws voor Geert Wilders. Zijn PVV wordt namelijk gepold op 35 (!) zetels. Dat zijn ongelooflijke cijfers. Zijn directe concurrenten staat op grote, grote achterstand.
35 zetels is een historisch resultaat voor de PVV. Zoiets hebben we eigenlijk niet gezien bij landelijke verkiezingen; niet sinds de opkomst van Pim Fortuyn. En zijn Lijst Pim Fortuyn werd toen niet de grootste. De PVV is nu wel de grootste. Ruimschoots.
GroenLinks-PvdA hebben het ontiegelijk slecht gedaan. Samen op 26 zetels. Dat is gewoon niet genoeg voor Verenigd Links. De kans is groot dat die club uit elkaar gaat vallen de komende weken.
En de VVD? Die is totaal afgegaan. Dilan Yesilgöz zou wel even de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Niet dus. De VVD krijgt slechts 23 zetels. Voor andere partijen zou dat een prima score zijn, maar niet voor de VVD; niet voor de partij die al 13 jaar lang ruimschoots de grootste van het land is. Tot nu.
NSC krijgt 20 zetels. Voor Pieter Omtzigt geen slechte score. Niet zoveel als hij had gehoopt, wellicht. Maar toch. Het had slechter gekund. Nu kan hij zijn partij proberen op en uit te bouwen.
Als we dan naar de andere partijen kijken, dan zien we vooral heel veel verliezers. D66 valt terug naar 10 zetels. Het CDA moet genoegen nemen met 5 magere zetels. Zo weinig heeft die partij nooit gehad. De SP? Ook 5. En dan komt FVD. Thierry Baudet en co. staan volgens deze exit poll op 3 zetels. We moeten hopen dat er daar nog iets bijkomt, misschien een zetel. Dan zou je op 4 uitkomen. Het is doodzonde; maar het lijkt ook het resultaat te zijn van het enorme momentum dat Geert Wilders heeft gekregen de afgelopen weken.
De CU valt terug naar 5 zetels, de Partij voor de Dieren naar 4. Volt? 2. JA21? Joost Eerdmans zou mogelijk net in de Kamer blijven. De SGP blijft op 3, DENK valt terug naar 2, 50Plus blijft ongelooflijk genoeg in het parlement, de BBB krijgt slechts 7 zetels. Dit zou inhouden dat Lilian Helder er wel in komt, maar Nicki Pouw-Verweij niet.
BIJ1 verdwijnt uit de Tweede Kamer en dat lijkt ook te gelden voor BVNL van Wybren van Haga. Die stonden de hele tijd op 1 zetel, maar die zetel zijn ze op het laatste moment toch kwijtgeraakt blijkbaar aan de PVV.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten