Experts vrezen voor 'energiearmoede': door hoge gasprijzen worden rekeningen onbetaalbaar

Experts vrezen voor 'energiearmoede': door hoge gasprijzen worden rekeningen onbetaalbaar

Politieksep 23, 9:30
Op dit moment hebben meer dan een half miljoen Nederlanders moeite om de energierekening te betalen. Volgens TNO zal dit cijfer in de toekomst alleen maar gaan stijgen omdat de gas- en energieprijzen omhoog schieten. Klimaatpolitiek raakt voornamelijk de lage inkomens in ons land extra hard, iets waar PVV-leider Geert Wilders al enkele maanden voor waarschuwt.
TNO komt vandaag met somber nieuws: 7% van Nederland lijdt aan 'energiearmoede' en dit cijfer zal de komende jaren alleen maar stijgen. Energiearmoede wordt door de organisatie gedefinieerd als huishoudens met een laag inkomen die de hoge energierekening niet meer kunnen betalen. En laat nu net de energierekening de komende jaren flink stijgen - dankzij het ondoordachte klimaatbeleid in Nederland.
De Telegraaf laat weten dat mensen die in de categorie 'energiearmoede' vallen maar liefst 13-20 procent van hun maandinkomen kwijt zijn aan de energierekening, wat natuurlijk absurd hoog is.
Drie maanden geleden berispte PVV-leider Geert Wilders het kabinet ook al over dit soort gevallen. Het is volgens de politicus belachelijk dat de overheid zulke hoge belastingen legt op de energierekening en dat daarnaast de standaardprijzen ook nog eens flink stijgen vanwege het klimaatbeleid.
Toentertijd diende Wilders al Kamervragen in. Het probleem was toen al bekend en werd aangekaart, maar het kabinet doet er simpelweg niks aan.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1410146467910651906?ref_src=twsrc%5Etfw
De verduurzaming van onze samenleving oogt daarmee als een prestige project voor de hogere klassen. Zij kunnen die alsmaar stijgende energierekening voorlopig nog wel makkelijk betalen. Ondertussen zijn de lagere klassen in de samenleving de dupe. Zij moet steeds dieper in de buidel tasten.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het klimaatbeleid zorgt alleen maar voor méér economische problemen bij groepen in Nederland die al genoeg moeite hebben om het einde van de maand te halen. Wellicht dat het tijd wordt voor het demissionaire kabinet om dit probleem te erkennen, en wellicht eindelijk wel eens luisteren naar de kritieken van de PVV op dit dossier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten