wilders rechtbank

Geert Wilders naar rechter om OM te dwingen buitenlandse bedreiger te vervolgen

Politiekmei 31 2022, 16:00
PVV-leider Geert Wilders stapt naar de rechter omdat hij wil dat iemand die hem heeft bedreigd toch wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Het OM ziet namelijk geen heil in het starten van een strafzaak tegen iemand die "hoogstwaarschijnlijk niet in Europa verblijft".
Geert Wilders laat om de haverklap zien dat hij dagelijks doodsbedreigingen krijgt. Daar moet natuurlijk wat aan gebeuren, vooral omdat het ook wel eens is voorgekomen dat iemand uit het buitenland naar Nederland komt om hem daadwerkelijk wat aan te doen.
Het OM, dat wél in actie kwam toen tv-presentator Johan Derksen zijn (toen al verjaarde) 'kaars-verhaal' de wereld in slingerde, heeft er bij Wilders maar weinig zin in. Want bij zijn doodsbedreigingen kunnen ze kennelijk wél direct tot de conclusie komen dat het waarschijnlijk weinig zin heeft.
Wilders start nu dus een artikel 12-procedure om te toetsen of de redenering van het OM volgens de rechter klopt. Ook heeft hij aangegeven dit vaker te zullen gaan doen, meldt de NOS. En geef hem eens ongelijk! Het is toch absurd dat het OM eigenlijk zegt: 'We gaan niet vervolgen want we krijgen de dader toch niet te pakken.' Dat deden ze bij IS-strijders ook niet.
Niet dat het voor Wilders verder wat uitmaakt. Het lijkt voor hem meer een principe kwestie. Want zelfs al worden zijn bedreigers veroordeeld, dan is het vaak niet meer dan een lullig strafje waar de term 'tik op de vingers' nog een te slappe omschrijving voor is.
En wanneer zo'n bedreiger daadwerkelijk een aanslag voorbereidt of probeert te plegen, dan helpt het OM ook niet echt mee. Het hangt dan meer van de rechter af of zo'n figuur een fatsoenlijke straf krijgt, zoals bijvoorbeeld bij de Pakistaan Junaid I. het geval was. Het OM eiste slechts zes jaar cel, maar de rechter deed daar uiteindelijk vier jaar bovenop.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten