screenshot 2023 11 22 at 233918

Geert Wilders viert feest: "Wij gaan zorgen dat de Nederlander weer op één komt te staan"

Politieknov 22 2023, 21:39
PVV-leider Geert Wilders is extreem blij met de verkiezingsuitslag. Logisch, natuurlijk. Want nog nooit was zijn partij zo enorm groot. Als de nieuwe Tweede Kamer plaatsneemt gaat hij er in zitten met maar liefst 35 PVV'ers. Een ongekend aantal.
"De grootste partij van Nederland, en ik zeg jullie, de kiezer heeft gesproken," aldus Wilders na de verkiezingsuitslag die voor heel boze en verdrietige gezichten heeft gezorgd in Hilversum én Den Haag. "We zijn het spuugzat en wij gaan zorgen dat die Nederlander weer op één komt te staan."
En ja, Wilders deed ook meteen een handreiking aan de andere grote partijen. Hij wil namelijk héél graag met ze samenwerken. "De PVV wil vanuit een prachtige positie samenwerken met andere partijen en dat betekent dat iedere partij, ook de onze, over zijn schaduw heen moet springen," zei hij daarover.
Dat laatste is wel nodig, inderdaad, als de PVV wil regeren. Want GroenLinks-PvdA, NSC én de VVD hebben eerder al laten weten dat ze niet met hem willen samenwerken. Een coalitie geleid door de PVV komt zélfs niet uit op een meerderheid als de VVD zich bedenkt. Lees onze berekening daarover.
Natuurlijk is dat van latere zorg voor Wilders. Vanavond staat eerst en vooral in het teken van een groot feest voor hem en zijn mensen. Nooit eerder heeft de PVV zo ontzettend veel zetels behaald; nooit eerder is de PVV officieel de grootste partij van het land geweest.
Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat de bovenonsgestelden in Hilversum én in Den Haag nu even helemaal van de leg zijn. Ja, ze kunnen gewoon een kartelcoalitie in elkaar knutselen, maar zó'n overwinning voor Wilders hadden ze niet verwacht. Ze dachten vast dat ze hem er net onder konden houden. De PVV als tweede partij of als derde partij? Soit. Maar als grootste partij?
Zij hebben dus gegokt en verloren. Hárd verloren. Vanavond zullen ze dan ook écht heel slecht slapen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten