portraitfactorynl de dagelijkse standaard 33

Verrassing! Pieter Omtzigt suggereert bereidheid met Geert Wilders te gaan regeren

Politieknov 22 2023, 22:05
Goed nieuws voor Geert Wilders! Natuurlijk was er al eerder op de avond goed nieuws toen de exit poll duidelijk maakte dat zijn PVV de grote winnaar van de verkiezingen zou zijn. Maar er komt nog eens goed nieuws bij: Pieter Omtzigt impliceerde zojuist tijdens zijn speech namelijk dat hij wél bereid is om met de PVV samen te werken. Dit terwijl hij tijdens de campagne aangaf dat hij niet van zins is om dat te doen.
Zoals wij eerder vanavond berekenden was na bekendmaking van de Exit Poll niet duidelijk hoe de PVV in vredesnaam kon gaan regeren. Ja, de partij is veruit de grootste. De voorsprong op de rest is aanzienlijk. Maar in ons systeem maakt dat niet uit. Wij hebben coalities. Als je geen coalitie in elkaar kunt smeden ben je machteloos. Punt.
Maar nu lijkt er toch het één en ander te veranderen. Pieter Omtzigt zei tijdens de campagne steeds weer dat hij niet wil regeren met de PVV. Dit omdat die partij in zijn ogen de grondrechten van bepaalde bevolkingsgroepen (lees: moslims) wil schenden. Daar kan en wil, zei hij, niet aan meewerken.
Zojuist gaf Omtzigt echter in zijn overwinningsspeech (want van 1 naar 20 is natuurlijk een geweldig resultaat voor NSC) aan dat hij heel graag wil meeregeren. "Wij zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen," zei hij duidelijk. Daarbij is het, ging hij verder, nodig om "over onze schaduw heen te stappen," maar dat doet hij met alle liefde. "Want Nederland moet bestuurd worden."
Dit wordt heel interessant. Als Omtzigt draait begint Wilders iets van uitzicht te krijgen op een mogelijke meerderheid... aangenomen dat de VVD tenminste óók meebeweegt. Want dat is nog wel steeds noodzakelijk voor een mogelijke meerderheid. Wat dat betreft wordt het nóg fascinerender, want Dilan Yesilgöz was op het moment dat dit artikel geschreven werd bezig met een gesprek met de NOS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten