screen shot 2022 09 02 at 13

Harm Beertema: ''Leer leerlingen lezen, dat emancipeert en dat verheft''

Politieknov 10 2022, 14:07
24% van de leerlingen is semi-analfabeet. Dat is schokkend. Daarom pleit Harm Beertema (PVV) ervoor dat er op ROC's hersteloperaties moeten worden uitgevoerd om deze leerlingen alsnog te leren lezen.
Beertema maakt zich ernstige zorgen over het leesniveau van veel leerlingen en twittert; ''24% van de leerlingen is semi-analfabeet. Een nationale schande. De meesten komen terecht op de ROC’s. Daar zou een hersteloperatie moeten worden ingezet. Leer ze alsnog lezen. Dat is veel belangrijker dan ze toegang te verschaffen tot ⁦Minerva en andere verenigingen.'' Als mensen kunnen lezen dan kunnen ze onafhankelijk nadenken en zijn ze minder vatbaar voor een manipulatieve overheid. Het is natuurlijk hilarisch als een minister durft te beweren dat MBO leerlingen de oplossingen van de maatschappelijke uitdagingen voor morgen gaan bedenken. Hoe dan? Veel van deze leerlingen kunnen naast lezen amper rekenen. Nee deze minister vindt het belangrijker dat studentenverenigingen zoals Minerva toegang gaat verlenen aan MBO leerlingen. Typisch D66 nooit hun prioriteiten op orde. Liever kwantitatief dan kwaliteit leveren. Ach je kunt daarna wel pochen dat je deugt. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Beertema lanceert in dit debat ook een nieuwe term de Havoisering. Havoisering houdt in dat ouders er alles aandoen om hun kinderen een Havo schooladvies te laten krijgen. Als kinderen hiervoor bijles moeten volgen dan gebeurt dit. Veel ouders willen hun kinderen niet naar het VMBO sturen omdat ze daarna vaak op sociaal onveilige ROC's terecht komen. Voor veel mensen zal het inderdaad de grootste zorg zijn dat hun kinderen op een kwetsbare leeftijd naar een ROC te moeten zien vertrekken. Op een ROC kunnen jongeren die erg gevoelig zijn voor groepsdruk zomaar in de criminaliteit terecht komen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten