courtyard 888306 1920

Hart voor Den Haag eist compensatie: Binnenhofrenovatie kost Den Haag honderden miljoenen

Politiekapr 18, 9:00
De renovatie van het Binnenhof zal aanzienlijk langer duren dan oorspronkelijk gepland, en de kosten zijn explosief gestegen tot maar liefst 2 miljard euro. In reactie hierop roept Hart voor Den Haag op tot actie van het Rijk om de stad te compenseren voor de ernstige economische gevolgen van de verlengde verbouwing.
"In plaats van vijfenhalf jaar, blijft de Haagse binnenstad voor zeven lange jaren een grote bouwput. Nog altijd weten de ondernemers niet hoe ze voor hun omzetverlies worden gecompenseerd," aldus fractievoorzitter Richard de Mos en raadslid Ralf Sluijs. “Het Binnenhof is het kloppende hart van de democratie, maar ook van de Haagse economie.” Na Scheveningen is het middeleeuwse complex de belangrijkste toeristische trekpleister van Den Haag.
De grootste partij pleit voor een substantiële bijdrage van het Rijk aan een Binnenstadfonds, waarmee de bezoekersstromen door aantrekkelijke programmering op peil kunnen worden gehouden.
De economische schade als gevolg van de verbouwing wordt al jaren onderbelicht, betogen De Mos en Sluijs. Een quickscan uit 2017 schatte de schade op 38 miljoen euro per jaar. Bij een verlengde verbouwing tot zeven jaar zou dit oplopen tot meer dan 200 miljoen euro aan misgelopen inkomsten voor winkels, horeca, hotels en musea. “D66-wethouder Bruines bagatelliseerde het rapport. Liever balletje balletje met de elite dan opkomen voor de eigen stad."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
De Mos en Sluijs pleiten voor een ruimhartig vangnet voor getroffen ondernemers en culturele instellingen. Het wegblijven van binnen- en buitenlandse toeristen raakt niet alleen de ondernemers, maar ook de culturele instellingen die afhankelijk zijn van deze bezoekersstroom. Er moet compensatie komen voor deze gemiste inkomsten.
Hart voor Den Haag heeft een rondvraag aangevraagd in de Haagse gemeenteraad om de kwestie aan te kaarten en druk uit te oefenen op het college en het Rijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten