Het is een historische mijlpaal, maar niet eentje om trots op te zijn: voor het eerst sinds de jaren zeventig telt Nederland minder dan 10 miljoen varkens. En nee, dat is niet omdat er minder vraag is naar voedsel of omdat we ineens massaal vegetariër zijn geworden. Het is het resultaat van agressief, ideologisch stikstofbeleid dat de ruggengraat van het platteland breekt. Volgens het CBS is het aantal varkens
met 5 procent gedaald naar 9,96 miljoen. Ook het aantal runderen is verder afgenomen – met ruim 3 procent – naar 3,65 miljoen. Met name de kleine en middelgrote
boeren hebben er de brui aan gegeven. Het totaal aantal varkensboerderijen is in tien jaar tijd bijna gehalveerd.
Opkoopregelingen: het genadeschot voor de familieboer
Wat hier gebeurt is geen toeval. Het is beleid. De overheid heeft de afgelopen jaren miljoenen gestoken in opkoopregelingen, zogenaamd om “de natuur te beschermen” en “de
stikstofuitstoot terug te dringen”. Maar het echte effect? Een kaalslag van het boerenland.
De cijfers liegen er niet om: kleine boerenbedrijven (tot 500 varkens) zijn massaal gestopt. Ook bedrijven tot 5000 dieren houden het steeds vaker voor gezien. Ondertussen blijven de grote stallen gewoon draaien. De schaalvergroting die Den Haag zegt te willen tegengaan, wordt juist in de hand gewerkt.
En wat gebeurt er met de opgekochte boerderijen? Die verdwijnen. Het land wordt “natuur”, of komt in handen van investeerders. En de boer? Die mag zich bij het UWV melden – of emigreren naar Canada, Polen of Denemarken, waar boeren nog wél welkom zijn.
🟦 DDS krijgt geen cent van de overheid of het kartel. We leven van donaties van trouwe lezers zoals jij.
👉 Doneer via https://dds.backme.org – dan krijg je ook nog eens elke dag een exclusieve column in je inbox die we niet op DDS kunnen publiceren.
Of:
💶 Maak een bedrag over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Melkkoeien en vleeskalveren: het stille drama gaat verder
Niet alleen de varkenssector krimpt. Ook het aantal melkveehouderijen neemt af, en fors ook. Sinds het fosfaatreductieplan van 2017 zijn duizenden boeren gedwongen hun koeien te verkopen. De kleinschalige melkveehouderij sterft uit. Wat overblijft zijn megastallen met gemiddeld 114 koeien per bedrijf – een stijging van bijna 30% in tien jaar tijd.
Ook het aantal vleeskalveren en kalverboerderijen neemt af, maar op de overgebleven bedrijven is er juist een explosie van aantallen per stal. Van 476 kalveren gemiddeld naar 708 nu. De boodschap is duidelijk: klein en gezond boeren wordt gesloopt, groot en industrieel wordt beloond.
De ideologie achter de cijfers
Laat je niets wijsmaken door de beleidsmakers in Den Haag of de spreekbuizen van D66 en GroenLinks: dit is allemaal bewust gestuurd. Het doel is niet natuurherstel, maar beheersing en centralisatie. De zelfstandige boer past niet in het technocratische wereldbeeld van mensen als Rob Jetten of Franc Weerwind. Zelfstandige denkers die hun eigen land beheren, eigen keuzes maken, en onafhankelijk durven zijn – die moeten verdwijnen.
De
stikstofcrisis wordt gebruikt als breekijzer. Terwijl Schiphol mag uitbreiden, datacenters mogen verrijzen en asielzoekerscentra ruimte genoeg krijgen, moet de boer wijken. De voedselzekerheid van Nederland wordt opgeofferd op het altaar van klimaatdogma’s en bureaucratische macht.
🟥 Als jij wilt dat DDS blijft bestaan – als tegenmacht tegen de linkse media en Big Tech-censuur – dan hebben we jouw steun nú nodig.
👉 Ga naar https://dds.backme.org of doneer direct via:
NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media
Help ons het tweede deel van het jaar door. Vrijheid is niet gratis. Dit is een oorlog tegen de boer – en tegen Nederland
De cijfers van het CBS zijn meer dan droge statistiek. Ze vertellen het verhaal van een land dat zijn boeren kapotmaakt, zijn voedselproductie uit handen geeft en zijn platteland offert aan ideologie.
We zijn op een kruispunt beland. Of we kiezen voor onze boeren, onze voedselsoevereiniteit en ons gezonde verstand – of we laten alles verdwijnen onder regendruppels van stikstofmodellen en beleidsmemo’s.
De keuze is aan ons. Maar lang hebben we niet meer.