20220228 Debat over situatie in Oekraïne Rutte 1

Hypocriet kabinet wil uw sms'jes kunnen lezen 'om online fraude tegen te gaan'

Politiekjul 12 2022, 18:00
Om online fraude zoals spoofing en phishing tegen te gaan, is het kabinet voornemens om maatregelen te nemen en wetswijzigingen van de Telecommunicatiewet door te voeren. Ze denken over een verbod op anonieme prepaid simkaarten, maar ook aan het kunnen inzien van sms-berichten!
Dit kabinet heeft niet veel argumenten nodig om weer een stukje privacy van de burger af te pakken en deze iets beter te kunnen controleren. Het vorige kabinet, waar grofweg dezelfde poppetjes aan het roer stonden, drukten de afschuwelijke 'sleepnetwet' er al doorheen. Om maar een voorbeeld te noemen.
Dit keer gebruikt het kabinet het spoofing- en phishingprobleem als aanleiding om de controle van burgers aan te scherpen. Er mag best iets gedaan worden tegen online fraude, vooral bij het gebruik van Nederlandse nummers in het buitenland, maar het kabinet gaat graag nét weer even te ver. Volgens Security.nl kijkt het kabinet namelijk ook naar "aanvullende maatregelen" om fraude tegen te gaan. En ach, dan kijk je natuurlijk direct naar maatregelen die grondrechten zouden schenden, zoals het inzien van sms-berichten (die Rutte nota bene zelf altijd verwijdert).
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En dan kan het kabinet wel zeggen dat de monitoring van berichten door telecomproviders alléén in bepaalde gevallen zou moeten kunnen, als die deur eenmaal open is dan krijg je hem niet meer dicht. De AIVD en MIVD kleuren door die sleepnetwet ook al jaren buiten de lijntjes, andere opsporings- en veiligheidsdiensten zullen dat dan ook makkelijk gaan doen. En als ze hun boekje niet te buiten gaan dan zullen snel vragen om meer bevoegdheden, omdat het volgens hen met de huidige mogelijkheden nét niet voldoende is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten