41390105892 80dce5b506 c

Door PvdA stemt Eerste Kamer in met handelsverdrag CETA

Politiekjul 12 2022, 17:00
Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de PvdA-fractie in de Eerste Kamer toch akkoord zou gaan met handelsverdrag CETA, terwijl die partij in de Tweede Kamer (net als GroenLinks) fel tegen is. De kogel is nu door de kerk: veertig senatoren stemden vóór het verdrag en 35 tegen.
Zo'n vrijhandelsverdrag klinkt allemaal leuk en aardig, bijvoorbeeld door het schrappen van importheffingen, maar er kleven ook nogal wat nadelen aan. Kunnen Nederlandse boeren bijvoorbeeld straks nog wel concurreren met Canadese boeren, die toch minder last hebben van milieuregels? En kunnen Europese bedrijven wel fatsoenlijk concurreren met Canadese bedrijven, die vaak toch wat minder rechtsbescherming voor hun personeel hebben? Consument, werknemer en werkgever zullen het vanzelf zien, de PvdA in de Eerste Kamer heeft er in ieder geval wél vertrouwen in...
Het échte gevaar zit hem in de oprichting van het Investment Court System (ICS): een arbitragehof dat geschillen tussen investeerders en overheden moet beslechten, meldt De Telegraaf. Dit opent namelijk de deuren voor bedrijven om schadeclaims ter waarde van miljarden euro's in te dienen, als overheidsbeleid hun investering of verdienmodel in gevaar dreigt te brengen. Bijvoorbeeld wanneer Rob Jetten weer genoeg heeft van kolencentrales en besluit ze tóch weer versneld te gaan sluiten.
En naast het gevaar van dergelijke miljardenclaims legt het ook druk op overheden om héél voorzichtig om te gaan met beleidswijzigingen, want zo'n bedrijf kan natuurlijk bij het minste of geringste dreigen met zo'n claim (Follow The Money). En om te voorkomen dat overheid en bedrijf in een dure procedure terechtkomen, wil het bedrijf natuurlijk heus wel even meedenken met de overheid om tot een beleid te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. En zulk soort lobbywerk pakt nooit verkeerd uit, toch?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Als burger heb je er straks in ieder geval weinig meer over te zeggen. En het is ook niet voor niets dat zowel boeren als milieuactivisten samen tegen CETA optrekken. Interessanter is de vraag waarom de senaatsfractie van de PvdA het kabinet aan een meerderheid helpt, terwijl de eigen partij in de Tweede Kamer fel tegen is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten