38318193275 031ea89df2 c

PvdA draait, helpt kabinet aan steun voor handelsverdrag CETA en geeft boeren daarmee een trap na

Politiekjul 08 2022, 18:00
Het lijkt er sterk op dat de PvdA-senaatsfractie komende dinsdag vóór het omstreden handelsverdrag met Canada (CETA) gaat stemmen. Opvallend, want de PvdA in de Tweede Kamer is juist fel tegen.
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren in februari 2020 de enige partijen die voor het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada stemden. En de ChristenUnie ging pas akkoord na allerlei toezeggingen door oud-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).
Toen er voor het eerst over CETA werd onderhandeld was het PvdA-minister Lilianne Ploumen die de gesprekken namens Nederland voerde. Toen de PvdA in de oppositie belandde keerde de partij zich spontaan tegen het verdrag. In de Tweede Kamer zijn ze nog steeds tegen, maar in de Eerste Kamer dus niet.
Op één of andere manier heeft het kabinet de PvdA in de Eerste Kamer nu weten over te halen om toch voor het verdrag te stemmen, meldt De Telegraaf. Zij zijn blijkbaar content met een toevoeging van een klachtenprocedure waarmee het makkelijker wordt om misstanden aan te kaarten in de vrijhandel met Canada. Klinkt als een lullige toevoeging waar Nederland of de Europese Unie vrij weinig aan gaat hebben.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het frappante is dat CETA ervoor gaat zorgen dat de Europese Unie gaat handelen met een land dat lagere milieuregels eist van zijn boeren. Hier moeten ze aan allerlei strenge eisen voldoen, waardoor de kosten hoger worden. In Canada is dat een stuk minder, dus zijn de producten ook goedkoper. Slecht voor onze boeren, slecht voor het milieu, slecht voor de werkgelegenheid en goed voor de Canadese boer. En natuurlijk goed voor de consument die lak heeft aan waar zijn vlees vandaan komt! De PvdA in de Eerste Kamer vindt het blijkbaar allemaal prima, ook al is GroenLinks (waar ze mee willen fuseren) nog altijd fel tegen. En dat allemaal omdat er nu een klachtenprocedure is opgenomen in het verdrag, geloof je het zelf?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten