geld lenen waar moet je op letten

Vermogensongelijkheid groter dan gedacht, kabinet gaat vermogen nu zeker meer belasten

Politiekjul 08 2022, 19:30
Het gat tussen de allerrijksten en de allerarmsten blijkt nog groter dan gedacht. De top 10 procent bezit 61 procent van het totale vermogen van Nederlandse huishoudens. En de top 1 procent bezit zelfs maar liefst 26 procent van het vermogen. Het kabinet wilde al iets aan deze ongelijkheid doen, maar zal nu zéker stappen gaan zetten om dit recht te trekken.
In Nederland is het regelrechte waanzin als het op vermogensongelijkheid aankomt. Wie werkt wordt ontzettend zwaar belast op arbeid, zo zwaar dat je er nauwelijks op vooruitgaat als je meer gaat verdienen. Maar wie eenmaal genoeg verdient, die krijgt wind mee. En mensen die wind mee hebben krijgen vrij makkelijk nóg meer wind mee.
Dat is ongeveer de conclusie van een aantal ambtenaren die zich met dit onderwerp bezig hebben gehouden. De aanbevelingen (via RTL Nieuws) kunnen dan ook geen verrassing zijn: belast vermogen zwaarder en gebruik dat geld om lastenverlichting op arbeid te compenseren.
Daar beginnen natuurlijk ook de problemen, vooral voor de VVD en D66, want dit raakt hun achterban het meest. En de aanbevelingen zijn ook zo algemeen dat iedereen zich wel af mag vragen of de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vermogen wel eerlijk zal gaan verlopen.
De hypotheekrente afbouwen en het woningforfait verhogen is mogelijk wel een aardige maatregel. Maar er zijn ook passages die wijzen naar het eventueel verhogen van de schenk- en erfbelasting. Redelijk oké als dit boven een hoog bedrag gaat gelden, maar minder als gezinnen en families daardoor nauwelijks meer iets fatsoenlijks achter kunnen laten voor hun nazaten.
"Een klein groepje springt er heel gunstig uit. We gaan vermogens zwaarder belasten, en de opbrengst gebruiken om inkomstenbelasting te verlagen", zei premier Rutte vanmiddag. Dat werkt natuurlijk vooral heel goed voor de middeninkomens, waar het probleem niet echt zit. Het is juist zaak dat de lagere inkomens er meer op vooruitgaan en dat dit ook loont.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Mensen uit de onderklasse die meer gaan verdienen worden nu namelijk al snel gekort op toeslagen, waardoor beter je best doen soms zelfs financieel wordt 'afgestraft'. En iets zegt me dat de VVD en D66 niet echt zin hebben om die inkomensgroep uit het slop te trekken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten