geld lenen waar moet je op letten

Kabinet pakt miljardencompensatie voor spaartaks ook weer af: vanaf 2025 belasting op rendement én groei vermogen

Politiekapr 15 2022, 19:03
Het kabinet heeft de compensatie voor de onwettige spaartaks nog niet eens geregeld of er komt al weer een extra belasting voor de mensen die in box 3 belasting betalen. Vanaf 2025 zullen zij niet alleen belasting moeten betalen over het rendement maar ook over de waardeontwikkeling. "Dat betekent simpel gezegd dat dividend, rente, huur minus kosten, jaarlijks belast worden", aldus staatssecretaris Marnix Van Rij (Fiscaliteit).
Omdat de Belastingdienst een kleine verandering weer eens niet aan kan, zal het 'fictieve' rendement pas in 2025 worden vervangen voor een vermogensrendementsheffing die aansluit bij het daadwerkelijke rendement. Dit betekent echter ook dat er een belasting op 'vermogensaanwas' komt. Aandelen of onroerend goed die in waarde stijgen zullen dan ook belast worden over de meerwaarde. Waardedalingen daarentegen worden juist aftrekbaar, meldt De Telegraaf.
Wat de exacte percentages en rekenmethoden zullen gaan worden is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat kabinet-Rutte wederom een linkse koers gaat varen die ook nu weer hun eigen kiezers treft. En met een béétje pech valt die belasting ook nog hoog uit, want ze hebben inmiddels iedere cent nodig die ze kunnen krijgen.
Dan is het natuurlijk nog de vraag wat dit precies gaat doen voor de woningmarkt en de cryptobelegger. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de gemiddelde 'huisjesmelker' de belastingen incalculeert en doorberekent aan de huurder. En de cryptobelegger mag over een paar jaar wel héél goed gaan bijhouden wat zijn munten waard zijn, want onze belastingstelsel houdt nou niet echt rekening met beleggingen die tientallen of zelfs duizenden procenten stijgen en dalen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zolang het geen geldklopperij wordt is het eigenlijk ook wel weer goed dat er belasting op wordt geheven, want dit biedt ook meer ademruimte voor het werkende deel van de samenleving die onevenredig wordt belast op arbeid. Maar eerlijk is eerlijk, daar lijkt het dit kabinet niet om te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten