boerenboeren 800x457

Kabinet zet volledig in op uitkoop boeren, dus trekken vertegenwoordigers zich terug uit gesprekken

Politiekapr 15 2022, 20:00
Boerenvertegenwoordigers hebben zich in zeven provincies teruggetrokken uit het overleg over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland. Het kabinet vaart een koers die praktisch volledig is gericht op het uitkopen van boeren, waardoor er onzekerheid heerst voor de boeren die wél verder willen met hun bedrijf.
Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof probeert met man en macht boeren te verleiden om zich uit te laten kopen. Boeren die vrijwillig stoppen zullen meer geld krijgen dan boeren die zich later genoodzaakt zullen voelen om te stoppen.
De boerenvertegenwoordigers lijken langzaam in te zijn gaan zien dat het kabinet eigenlijk gewoon zoveel mogelijk boeren weg wil hebben. De agrarische ondernemers moeten namelijk verduurzamen om hun bedrijf te mogen houden, maar het is volstrekt onduidelijk hoe dat er dan uit moet komen te zien en waar men aan zal moeten voldoen, meldt de NOS. Dan weet je eigenlijk al genoeg...
Dit voedt natuurlijk verder de vrees dat de stikstofproblematiek en het klimaatbeleid wordt gebruikt om goedkoop boerengrond te kunnen krijgen, zodat Hugo de Jonge lekker zijn honderdduizenden huisjes kan gaan bouwen. Daarom gaan de gesprekken over dit onderwerp voornamelijk over het uitkopen en onteigenen van boeren en niet over verduurzaming (behalve de komst van een vleestaks, wat ook weer nadelig is voor boeren).
En hoe langer het kabinet de schijn op kan houden dat het wel goed komt met de boeren, hoe minder weerstand er uiteindelijk tegen de plannen is. Tegen de tijd dat boeren zullen worden onteigend, zijn er misschien nog maar te weinig om degelijk verzet te kunnen tonen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is dus aan de boerenorganisaties om één blok te blijven vormen en ervoor te zorgen dat hun achterban de boel niet gaat verkopen, want anders heeft de rest van de sector gewoon het nakijken. Of is iemand nog in de veronderstelling dat dit kabinet daadwerkelijk naar de burger luistert als het een obstakel vormt voor hun plannen? Kom nou toch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten