Het plan van bouwminister Hugo de Jonge om versneld tijdelijke woningen neer te zetten om het woningtekort terug te dringen, komt niet van de grond. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het moeilijk om investeerders te vinden en is de zoektocht naar goede bouwlocaties nogal lastig. 'De markt' is nog niet echt happig op het idee van het kabinet om jaarlijks
15.000 flexwoningen te bouwen voor woningzoekenden. En dat is helemaal niet zo gek, want bijna niemand heeft zin om in een krappe containerwoning te gaan wonen voor wie weet hoe lang!
Maar niet alleen (standaard) woningzoekenden zijn het probleem, want daar houden gemeenten en woningcorporaties nog wel rekening mee. Zij proberen de nog te bouwen flexwoningen nu juist te slijten aan
statushouders en mensen die opvang nodig hebben vanuit de geestelijke gezondheidszorg, meldt de
NOS. Daar zitten voor investeerders (en gemeenten) natuurlijk ook risico's aan. Als je niet uitkijkt dan wordt zo'n 'flexbuurt' al snel een buurt met veel overlast, waardoor heel het imago van flexwoningen op losse schroeven kan komen te staan. En die doelgroepen kunnen daar natuurlijk niet langdurig blijven wonen, dus moeten ze op een gegeven moment weer ergens anders heen.
Gemeenten hebben dus moeite met het opzetten van een fatsoenlijk langetermijnplan, ook vanwege een personeelstekort. En investeerders zitten in onzekerheid over of zo'n project wel rendeert.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android,
en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de
app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter
alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk! Door dit soort signalen lopen de
bouwplannen van Hugo de Jonge kans om uit te lopen op een fiasco. De Jonge is namelijk iemand die alleen vanuit de kabinetsplannen redeneert. Hij kijkt niet verder dan het feit dat er een woningtekort is en dat dit op papier een snelle oplossing is. Het zal hem dan verder worst wezen of dergelijke flexbuurten een soort achterstandswijken worden. Dat is dan het probleem van de gemeente en moeten zij maar oplossen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net
als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis
leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten
afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen,
en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van.
Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het
betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!