6709504391 a4be3f0685 c

ING prikt droom 'bouwminister' De Jonge door: 'Kabinet gaat doelstelling woningbouw niet halen'

Politiekjul 11 2022, 15:00
Deskundigen van ING zien het somber in voor de kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Met een beetje geluk kan Nederland er iets meer dan 70.000 bouwen, maar dan houdt het ook wel op.
Hugo de Jonge deed als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening precies hetzelfde als wat hij tijdens zijn periode als minister van Volksgezondheid deed: hoog van de toren blazen en lukraak ambitieuze doelen stellen. Het plan en de berekeningen kwamen later wel. En waar iedereen op zijn klompen aan kon voelen dat hem dit nooit zou gaan lukken, komt ING nu met het verlossende woord: 'Klopt, gaat niet lukken!'
ING kijkt namelijk naar het aantal bouwvergunningen en constateert dat dit al sinds december vorig jaar afloopt, meldt De Telegraaf. En het is geen kwestie van 'gewoon' meer vergunningen afgeven om de woningbouw een impuls te geven, er is een reden voor dat het aantal vergunningen terugloopt.
Zo is er een tekort aan bouwgrond (toch, boeren?), is projectontwikkeling een complexe zaak, zijn er capaciteitsproblemen bij gemeenten om de aanvragen te verwerken, zit de stikstofproblematiek in de weg, zijn er personeelstekorten in de bouw én is er een tekort aan bouwmaterialen (of ze zijn heel duur). Gezien al die problemen is het misschien wel een klein wonder te noemen dat de Nederlandse bouwsector er alsnog zo'n 70.000 uit de grond weet te stampen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit kabinet gaat zijn doelstelling dus never nooit halen, laat staan dat er voldoende woningen worden gebouwd die voor de sociale huur geschikt zijn. De woningen die er worden gebouwd zullen waarschijnlijk zelfs voor het marktsegment waar ze voor bedoeld zijn, duur uitvallen. Nederland krijgt er dan dus wel woningen bij, maar lost de krapte op de woningmarkt er niet mee op. Daarom is het voor het kabinet zo handig als de boeren snel wieberen en hun grond te goedkoop in de verkoop doen. Weilanden omtoveren tot parken vol met relatief goedkope flexwoningen lost het probleem namelijk wél op. Maar goed, dat klinkt alleen leuk op papier...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten