HugodeJongeWNL

Woon- en bouworganisaties kritisch op kabinetsplan verplichte warmtepomp per 2026: 'Dit is wel héél ambitieus'

Politiekmei 17 2022, 17:09
De Vereniging Eigen Huis (VEH), brancheorganisatie Techniek Nederland en koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes zijn nou niet bepaald enthousiast over het kabinetsplan om hybride warmtepompen vanaf 2026 verplicht te stellen.
De organisaties drukken zich voorzichtig uit en zeggen eigenlijk alle drie: 'Heel leuk dat plan, maar...'. En eigenlijk kun je uit hun reacties in dit NOS-artikel al afleiden dat het één groot fiasco gaat worden.
Allereerst is er een nijpend personeelstekort. Hybride warmtepompen kennen nu een wachttijd voor de plaatsing van meer dan een jaar. Nou zou dat rond 2026 wel opgelost kunnen zijn, maar daar heerst dus behoorlijke onzekerheid over, vooral als bouwminister De Jonge tegen die tijd een kwart miljoen woningen uit de grond weet te stampen (succes!). Het personeelstekort zal komende jaren eerst verdubbelen tot 40.000, als er niets aan gedaan wordt.
Die warmtepompen kunnen overigens niet overal zomaar worden geïnstalleerd. Ze moeten de juiste capaciteit hebben en worden geplaatst in een goed geïsoleerd huis, anders heb je er helemaal niets aan.
Dan komen we bij de kosten. Mensen verplicht een hybride warmtepomp laten aanschaffen betekent dus kosten voor het isoleren van het huis én natuurlijk de kosten voor de warmtepomp zelf. Reken maar op een euro of tienduizend, afgaande op de huidige prijzen voor zo'n pomp en het isoleren van een woning. De overheid wil tot 2030 huiseigenaren subsidiëren, maar dat betekent eigenlijk alleen maar dat de mensen die het nu al kunnen betalen, korting krijgen die wordt bekostigd door álle belastingbetalers. De middenklasse profiteert dus van de onderklasse, die zelf niet zo'n pomp kunnen aanschaffen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Plat gezegd heeft Hugo de Jonge dus weer uit zijn nek zitten lullen en is weer eens veel te ambitieus geweest. Wordt dit plan echt doorgedrukt, dan riskeren heel veel Nederlanders een gigantische (verplichte) miskoop. Maar goed, dan heeft de Nederlandse burger tenminste wel zijn best gedaan om het klimaat te redden. En met een beetje geluk blijft er voor hen ook nog wat stroom over in de winters na 2026, als iedereen op maximale capaciteit hun warmtepompen laten loeien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten