de jonge en van haga clash

Hugo de Jonge drukt burger groene waanzin door de strot: vanaf 2026 verplicht aan de warmtepomp

Politiekmei 17 2022, 15:00
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting, die nog geen huis gebouwd krijgt, zegt dat het tempo waarop huizen 'groener' moeten worden omhoog moet. Het kabinet wil dat vanaf 2026 de (hybride) warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.
Wanneer een idee zó goed is dat het op iedere mogelijke manier door de strot moet worden geduwd, dan weet je dat er wat mis is. Dat geldt bij uitstek voor het verplicht aanschaffen van een (hybride) warmtepomp.
Het Nederlandse elektriciteitsnet kampt nu al met grote capaciteitsproblemen. Mensen die zonnepanelen op hun dak hebben kunnen nu al nauwelijks hun stroom terugleveren, laat staan dat ze er een degelijke prijs voor krijgen. Windmolens wekken ook lang niet genoeg stroom op om aan de vraag te voldoen. En terwijl dit kabinet elektrische auto's blijft subsidiëren, waardoor de vraag naar elektriciteit alleen maar stijgt, proberen ze iedereen ook aan de warmtepomp te krijgen, meldt De Telegraaf.
Als er niet snel kerncentrales worden gebouwd en het elektriciteitsnet flink wordt uitgebreid, dan zit Nederland waarschijnlijk met een héél groot probleem. We krijgen waarschijnlijk te maken met energietekorten, of de extra energie die geproduceerd wordt is alles behalve groen. In beide gevallen zal de burger ook nog eens flink meer moeten gaan betalen.
Het lijkt wel alsof dit kabinet exact het tegenovergestelde doet van wat economisch en financieel verantwoord is. Het hele klimaatbeleid kent geen echte strategie, of in ieder geval niet een die logisch in elkaar steekt. Men had namelijk beter kunnen beginnen met het berekenen van de vraag naar elektriciteit als iedereen een elektrische auto en een warmtepomp zou hebben. Dáár zou dan eerst het elektriciteitsnet op voorbereid moeten worden, inclusief het kunnen terugleveren van groene stroom. Daarna zou men dan zonnepanelen en windmolens kunnen subsidiëren en de oude 'grijze' centrales af kunnen schalen (al zijn kerncentrales in alle opzichten beter). In plaats daarvan rommelt men maar wat aan en gaat alles schoksgewijs met een hoog 'zien we dan wel weer'-gehalte.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Als iedereen per 2026 over moet stappen op een warmtepomp, terwijl er ook nog honderdduizenden woningen bij moeten worden gebouwd, dan is dat toch vragen om problemen? Producenten van warmtepompen hebben er nu nauwelijks baat bij om de kosten te drukken, want de consument móét ze straks toch wel afnemen en de overheid subsidieert de boel. En wat wordt het eindresultaat? Een luide warmtepomp die zijn elektriciteit krijgt uit gas, kolen, biomassa en af en toe wat wind en zon. Nou, wat een succes!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten