ernstkuipers

Doei coronatoegangsbewijs! Eerste Kamer blokkeert vijfde verlenging coronawet

Politiekmei 17 2022, 13:52
De tijdelijke coronawet sneuvelt na 1 juni omdat de Eerste Kamer niet akkoord zal gaan met een vijfde verlenging van de wet. Dat betekent dat er geen juridische basis meer is voor allerlei coronamaatregelen en dat het kabinet terug moet vallen op noodwetten als er weer een nieuwe coronagolf de kop opsteekt.
Dichterbij het 'oude normaal' dan dit komen we niet en wat dat betreft is het ook een beetje een holle overwinning. Want ja, het kabinet kan nu niet zomaar meer via de normale weg allerlei coronamaatregelen invoeren, meldt het AD. Maar via noodwetten kan dat natuurlijk nog gewoon wél.
In de praktijk zal er dus niet veel veranderen als er onverhoopt in het najaar weer een nieuwe coronagolf de kop opsteekt. Het kabinet lanceert dan een noodwet en probeert in de tussentijd opnieuw steun te vinden in de Tweede en Eerste Kamer voor een tijdelijke (of zelfs permanente) coronawet.
Het vervelende hieraan is dat zowel coalitie- als oppositiepartijen vrij makkelijk overstag gaan met verregaande coronamaatregelen. Als zo'n crisis zich weer voordoet is het kabinet in het begin vleugellam en is er vrijwel geen zicht op de situatie, want massaal testen doet men pas weer als het virus wijdverspreid is natuurlijk. Voor je het weet wordt de situatie dan te zwaar ingeschat en neemt men liever het zekere voor het onzekere. Het resultaat is dan een gigantische overreactie, zoals we die tijdens en na de vorige pieken van de coronagolven ook hebben meegemaakt.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Wie in zo'n situatie dus hoopt op een weloverwogen besluit voor bepaalde maatregelen (zoals het coronatoegangsbewijs) die komt van een koude kermis thuis. Het kan zelfs nog wel eens erger worden dan vorige keren omdat hele sectoren straks zelf maar een eigen plan moeten opstellen voor als corona terugkeert. Dat wordt natuurlijk weer een onoverzichtelijke bende, waarna de overheid zichzelf uitnodigt als reddende engel...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten