shutterstock 515326441

Raadsleden Noordoostpolder voelen zich gechanteerd: 'Alleen Lelylijn als aanmeldcentrum asielzoekers er komt'

Politiekjul 12 2022, 15:00
Gemeenteraadsleden van de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) voelen zich gechanteerd door commissaris van de koning Leen Verbeek. De raadsleden werd voorgehouden dat de lobby voor de langgekoesterde Lelylijn in gevaar zou komen als ze niet mee zouden werken aan de plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Op 25 april had de commissaris van de koning de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders in beslotenheid bijeengeroepen voor een 'vertrouwelijk' gesprek. Het was duidelijk dat het om plannen ging rondom de opvang van asielzoekers, maar er was nog niet iets concreets over gezegd.
Hoewel het grootste deel van de inhoud van het gesprek niet openbaar is gemaakt, laten 'meerdere bronnen' aan Omroep Flevoland weten dat het foute boel was. Leen Verbeek kwam eigenlijk even vertellen dat de gemeente Noordoostpolder een aanmeldcentrum zoals Ter Apel zou moeten krijgen. Ging de gemeenteraad niet akkoord, dan kon het zomaar eens zijn dat de Lelylijn (spoorlijn die vanuit Noord-Nederland via Lelystad en Noordoostpolder naar de Randstad moet gaan lopen, red.) er niet zou komen.
Het is voor de gemeenteraadsleden overduidelijk dat het niet alleen om een gesprek ter kennisgeving ging, maar dat het om keiharde chantage gaat. Want om de druk op de raadsleden direct op te voeren deed het COA vorige week het plan voor een aanmeldcentrum uit de doeken. De boodschap is helder: 'Zeg nu nog maar is publiekelijk nee tegen dit plan, dan besmeur je het imago van de gemeente én komt die Lelylijn er niet!'
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het kan eigenlijk ook niet meer als een verrassing komen dat dit soort hoge overheidsfunctionarissen op zo'n manier druk komen uitoefenen op lokale overheden. Het kabinet zit met de handen in het haar vanwege de enorme asielinstroom en werkt al aan een wet die het mogelijk maakt om gemeentes te verplichten tot het opnemen van asielzoekers. Als het in de tussentijd niet wil vlotten, omdat haast geen enkele gemeente zit te wachten op een situatie zoals in Ter Apel, dan wordt er op zo'n manier druk uitgeoefend. Gaat lekker in Nederland, of niet?!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten