asielzoekers

Kabinet bereidt wet voor om gemeenten te dwingen tot opvang asielzoekers

Politiekjul 08 2022, 16:00
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) toch écht een wetsvoorstel uitwerken om gemeenten te dwingen tot het opnemen van asielzoekers. Openhartigheid kun je namelijk gewoon afdwingen als het niet vrijwillig gaat!
Van der Burg weet het nog leuk te framen ook, en zegt: "Heel Nederland kan niet profiteren van die gemeenten die keihard werken, iedereen moet z’n deel pakken." Helemaal niemand 'profiteert' hiervan, het is juist dit kabinet die ervoor blijft kiezen om iedereen asielzoekers door de strot te duwen, zelfs als er geen opvangplekken meer zijn en het risico op overlast gigantisch is.
Het is ook weer een wetsvoorstel dat alleen maar frictie op gaat leveren. Het zal straks namelijk aan de provincie of de staatssecretaris zijn welke gemeenten worden aangewezen om asielzoekers op te vangen en hoeveel dat er dan zullen zijn. Verzetten provincies zich dus met man en macht, dan kan de staatssecretaris (Van der Burg zelf dus) het alsnog gewoon doordrukken, meldt het AD.
En als die eerste 'horde' is gepasseerd begint het gedonder pas echt. Want hoe lang blijven die asielzoekers in een gemeente? En waar zullen ze worden opgevangen als sporthallen en tenten geen opties zijn? Hotels natuurlijk. En wie draait er voor de kosten op? De gemeente waarschijnlijk. En aangezien de asielinstroom gewoon door blijft gaan, zullen de kosten ook blijven stijgen. Vroeg of laat zal een gemeente dan in de eigen voorzieningen moeten snijden, waardoor de lokale inwoner direct in zijn leefomgeving wordt aangetast.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dan is er nog het probleem van de statushouders die geen woning kunnen krijgen en de asielzoekers die terug zouden moeten worden gestuurd. Het kabinet moet toch zelf ook wel inzien dat het draagvlak onder de burgers bij iedere stap minder zal worden? Misschien maakt ze dat ook helemaal niets uit, want tegen de tijd dat de pleuris uitbreekt zijn de belangrijkste kopstukken toch al weg.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten